Simonis (PSD): Două proiecte de lege care vizează minorii. Despre ce e vorba

Sursa foto: pixabay

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, a anunțat, marți, pe pagina sa de Facebook, că s-au depus în Parlament două iniţiative legislative prin care se vrea interzicerea comercializării către minori a băuturilor energizante şi a ţigărilor electronice.

El argumentează că băuturile energizante sunt un pericol real pentru sănătatea tinerilor, iar fenomenul utilizării ţigaretelor electronice în şcoli de către elevi ia amploare.

„Am depus în Parlament două iniţiative legislative prin care dorim să interzicem comercializarea către minori a băuturilor energizante şi a ţigărilor electronice. Energizantele conţin substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central şi reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor”, a scris Alfred Simonis.

Deputatul PSD a adăugat că proiectul de lege privind ţigările electronice a venit ca urmare a discuţiilor cu reprezentanţii din sistemul de învăţământ care s-au plâns că fenomenul ia amploare în şccoli.

„Cât despre ţigările electronice, acest proiect de lege a apărut în urma mai multor discuţii pe care le-am purtat în special cu reprezentanţi ai sistemului de învăţământ care s-au plâns de un adevărat fenomen care se petrece chiar în şcoli. Uşurinţa cu care se pot procura aceste ţigări este uluitoare”, a completat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor.

 

La solicitarea News.ro, reprezentanţii celui mai mare jucător din segmentul local de tutun au declarat că proiectul răspunde nevoii de a împiedica accesul minorilor la toate produsele cu nicotină.

„Salutăm acest proiect legislativ care, prin interzicerea comercializării ţigaretelor electronice către minori, răspunde nevoii reale de împiedicare a accesului minorilor la toate produsele cu nicotină, nu doar la cele din tutun. În cei 26 de ani de prezenţă în România, BAT a desfăşurat continuu proiecte de conştientizare a acestei responsabilităţi în derularea practicilor comerciale, pentru că ne dorim ca toţi partenerii noştri comerciali să înţeleagă nevoia de a arăta toleranţă zero faţă de comercializarea produselor cu nicotină către minori. Ne bucurăm că şi în acest an peste 32.000 de magazine s-au alăturat campaniei noastre şi vom continua acest demers pentru rezultate cât mai concrete”, a declarat pentru News.ro Ileana Dumitru, directorul juridic şi relaţii publice al Ariei Europa de Sud-Est din cadrul BAT.

Conform propunerii legislative, în Legea privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe sunt introduse definiţia dispozitivului electronic pentru încălzirea tutunului – ”dispozitiv utilizat în cazul produselor din tutun încălzit care nu implică combustie” şi definiţia ţigaretei electronice – ”un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conţin sau nu conţin nicotină, prin intermediul unui muştiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuţ, un rezervor şi dispozitivul fără cartuş sau rezervor. Ţigaretele electronice pot fi de unică folosinţă sau pot fi reumplute prin intermediul unui flacon de reumplere sau rezervor sau pot fi reîncărcate cu cartuşe de unică folosinţă”.

În Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, alineatul care în prezent prevede că: ”Se interzice comercializarea produselor din tutun prin automate” se modifică şi va avea următoarea formă: ”Se interzice comercializarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigarete şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului prin automate”.

De asemenea, alineatul care în prezent prevede că ”Se interzice vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani”, va fi modificat astfel: ”Se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului tinerilor cu vârsta sub 18 ani.”

Şi şcolile sunt implicate în demersurile de prevenire a utilizării acestor produse de către elevi, astfel că o prevedere nouă introdusă în lege este cea potrivit căreia ”Instituţiile de învăţământ au obligaţia introducerii în regulamentele interne a unor măsuri coercitive aplicate elevilor, pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/detinerea si utilizarea tuturor categoriilor de produse care contin tutun, a tigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului îm incinta acestora”.

Iniţiatorii propun şi amenzi pentru persoanele fizice care nu se conformează prevderilor legii, acestea fiind cuprinse între 100 şi 500 de lei.

În cazul persoanelor juridice, sancţiunile includ amenda contravenţională de 10.000 de lei şi suspendarea activităţii pentru 30 de zile. O nouă încălcare a legii va avea drept consicinţă o amendă de 20.000 de lei şi închiderea unităţii.

Poiectul integral poate fi consultat AICI

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: