STENOGRAME „azilele groazei”: Bătrânii, sedaţi şi închişi în beci

centru de bătrâni fără autorizație
Inquam Photos / Octav Ganea/ centru de bătrâni fără autorizație

Azilele groazei. PS News continuă cu un nou episod din seria dezvăluirilor din stenogramele procurorilor.

Bătăi, insulte, lipsire de libertate, muncă forţată. Acesta este tipul de comportament al angajaţilor din “centrele groazei” din Voluntari, aşa cum reiese din stenogramele procurorilor DIICOT. În următoarele rânduri vedem cum  angajaţii se erijau în instanţă autoritară superioară, cu drepturi depline asupra beneficiarilor.

Potrivit stenogramelor, Costescu Claudia (deține funcția asistent medical generalist, desfășoară activitatea la C.I.A.P.A.D. Armonia) decidea şi insista asupra aplicării de bătăi asupra beneficiarilor consideraţi dificili. Din documentări reiese inclusiv că aceştia încercau să se manipuleze între ei şi să se victimizeze (vezi discuţia redată mai jos dintre Trifu Gheorghiţa (asistent medical generalist, desfășoară activitatea la C.I.A.P.A.D. Sf. Gabriel cel Viteaz) şi o persoană denumită Doamna în stenograme).

Ei erau cei care decideau administrarea de medicamente sedative seniorilor, fără prescripţia medicului psihiatru şi tot ei decideau să administreze tratamente punitive bătrânilor (bătăi sau izolare într-un demisol în care condiţiile erau precare).

Din dialogurile următoare reiese cum angajaţii centrelor se străduiau din răsputeri să facă pe placul superiorilor ierarhici, fără să ţină cont de un minimum grad de respect datorat nu atât unui beneficiar (plătitor), cât, pur şi simplu, unei persoane umane.

Rezultă, de asemenea, nemulţumirea angajaţilor nevoiţi să muncească în ture duble, manifestată mai apoi în frustrări defulate prin violenţă asupra beneficiarilor. Aceste frustrări erau, însă, dublate, de obedienţa faţă de superiorul ierarhic, pe care aceştia doreau să-l mulţumească cu orice preţ.

 

stenogramă

Autor

  • Moldovan Roxana

    Are peste 20 de ani de experiență în presa print și online. Crede în puterea cuvântului scris. Recunoaște că e dependentă de știri și-i place să scrie și să citească reportaje și analize. La PS News, se axează pe scrierea de sinteze pe temele cele mai importante ale zilei.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: