Știri din capitalele Europei, 25 aprilie

PARIS

Întârzierile și anulările de zboruri vor afecta joi o mare parte a Europei, după ce autoritățile nu au reușit să ajungă la un acord cu unii dintre lucrătorii francezi din domeniul controlului traficului aerian pentru a evita o grevă. Autoritatea aeronautică civilă franceză DGAC a declarat miercuri că a cerut companiilor aeriene să anuleze 75% din zborurile de joi pe aeroportul Paris Orly, 55% din zborurile de la Paris Charles-De-Gaulle și 65% din zborurile de la Marsilia. Grevele controalelor de trafic aerian din Franța au frecvent un impact asupra călătoriilor în Europa, limitând nu numai zborurile spre Franța, ci și pe întreg spațiul aerian al țării, conform Reuters.

Ryanair avertizase că va trebui să anuleze peste 300 de zboruri, inclusiv din Marea Britanie spre Spania sau spre Italia, ca urmare a grevelor de joi, reînnoind presiunea asupra oficialilor Uniunii Europene pentru a exercita mai multă presiune asupra Franței pentru a limita impactul acțiunilor sindicale.

 

VIENA

O nouă dezbatere are loc în Austria, deoarece Asociația Industriilor Austriece (IV) a cerut o săptămână de lucru de 41 de ore, forțând politicienii să ia o poziție în această privință.  Săptămâna trecută, șefii asociației au declarat că Austria ar putea continua să fie competitivă la nivel internațional doar dacă se va extinde programul normal de lucru pentru toată lumea – ajungându-se la o săptămână de lucru de 41 de ore. Aceștia susțin că acest lucru este necesar pentru a crește productivitatea și a menține competitivitatea economică a țării, potrivit The Local Austria.

În prezent, orele de lucru nu pot depăși o limită de 40 de ore pe săptămână pentru majoritatea angajaților; majoritatea industriilor au contracte colective care prevăd o săptămână de 38,5 ore.

 

ROMA

Autoritățile din Veneția au fost acuzate că au transformat faimosul oraș lagunar într-un „parc tematic”, în condițiile în care intră în vigoare o taxă de intrare pentru excursioniștii de o zi. Veneția este primul mare oraș din lume care a adoptat un astfel de sistem. Taxa de 5 euro, care intră în vigoare astăzi, are ca scop protejarea patrimoniului mondial UNESCO de efectele turismului excesiv, descurajându-i pe cei care vin în excursii de o zi și, potrivit primarului Luigi Brugnaro, să facă orașul din nou „locuibil”. Însă mai multe comitete și asociații ale locuitorilor au planificat proteste pentru joi, susținând că taxa nu va rezolva problema, potrivit The Guardian.

Cândva inima unei puternice republici maritime, insula principală a Veneției a pierdut mai mult de 120.000 de locuitori de la începutul anilor 1950, alungați de o serie de probleme, dar mai ales de accentul pus pe turismul în masă.

 

MADRID

Premierul spaniol, Pedro Sánchez, a anunțat miercuri seară că și-a anulat întreaga activitate publică din următoarele zile, pentru a reflecta dacă va demisiona sau nu din funcția de prim-ministru, în urma unei acuzații la adresa soției sale, Begoña Gómez, într-un presupus caz de corupție, conform Euractiv.

 

VARȘOVIA

Proprietarii polonezi de livezi și podgorii au aprins focuri de tabără în încercarea de a-și încălzi culturile în timpul unui val de frig care a urmat unei temperaturi neobișnuit de ridicate pentru acest sezon. Această scurtă perioadă caldă – când temperaturile din unele părți ale Poloniei au depășit 25°C – a făcut ca plantele să înflorească mai devreme, lăsându-le acum vulnerabile la frig, după temperaturi care au scăzut până la -8°C. Mugurii tineri de flori ale pomilor pot rezista doar la temperaturi de până la aproximativ -2°C, relatează Notes from Poland.

În ciuda eforturilor de a menține plantele la cald, unii pomicultori prezic că daunele cauzate de înghețul actual ar putea duce la o scădere a recoltei cu până la 70%. Aceștia au calificat situația drept „dezastruoasă” și avertizează că prețurile fructelor vor fi mai mari în acest an.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL