SURSE Dan Motreanu, în ședința BPN: Problema fermierilor trebuie abordată din două perspective

Sursă foto: media.pnl.ro
Sursă foto: media.pnl.ro

Prezent miercuri în şedința Biroului Politic Naţional, europarlamentarul PNL Dan Motreanu a susținut că problema fermierilor trebuie abordată din două perspective: soluții punctuale la revendicări, iar cea de-a doua este legată de abordarea politicii agricole pe termen lung.

„Noua politică agricolă comună din PE va fi legată de viitorul agriculturii. În PE există o presiune foarte mare din partea socialiștilor și din partea Verzilor ca politica agricolă să se transforme într-o politică de mediu. Acest lucru va pune o presiune foarte mare.

PPE este principalul apărător al fermierilor. PPE este cel care s-a opus la toate derapajele socialiștilor. Anul trecut, cu sprijinul PPE, am reușit să deblocam pentru prima oară fondul de rezervă al CE pentru agricultură. Acum, de curând, am pus în discuție 3 lucruri importante- constituirea unui mecanism de achiziție de către CE a cerealelor din Ucraina astfel încât aceste grâne sa nu se mai regăsească in Europa pentru a pune presiune pe prețul și competitivitatea fermierilor noștri.

A doua propunere- de a crește suma alocată Rezervei pentru a da bani fermierilor. A treia- de a cere Comosiei posibilitatea ca guvernele care sunt afectate- să ofere ajutoare de stat, dar ele să nu fie trecute în deficitul la bugetul de stat. Pentru că asta e marea problema acum, e un cerc vicios. PNL și PPE au avut cele mai multe măsuri pentru fermieri. Marea bătălie care se va da în PE va fi pe aceasta politica agricolă comuna, pentru că are cea mai mare sumă alocata din buget. În 2004, PSD a semnat în genunchi aderarea UE. Primul capitol încheiat: subvenție. Ajungem abia în 2027 la media europeană în privința subvenției pe suprafața”, le-a transmis Dan Motreanu liberalilor prezenți, potrivit unor surse liberale.

Citiți și: SURSE Ciucă, în ședința BPN: Noi ne-am întâlnit încă din noiembrie-decembrie cu fermierii

Ciucă: Protestele fermierilor sunt întemeiate

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul liberalilor, este de părere că protestele fermierilor sunt întemeiate, iar Guvernul trebuie să-i sprijine.

„Protestele fermierilor sunt întemeiate şi într-adevăr sunt probleme. Trebuie să vorbim despre protestele din România, dar vedem că ele au luat amploare şi în celelalte ţări din Europa, ţări mai puternice şi mai dezvoltate economic decât noi. Personal am avut o experienţă directă cu agricultorii din România, ca prim-ministru, şi de atunci am identificat care sunt problemele lor, am iniţiat programe de sprijin”, a afirmat, marţi, Ciucă la Antena 3 CNN.

Liderul PNL susţine că agricultura românească “trebuie să fie competitivă” şi să vândă produse cu valoare adăugată mare.

„Agricultura din România trebuie să fie competitivă, agricultura din România nu trebuie să mai vândă doar materie primă, (…) trebuie să treacă la prelucrarea produselor şi să vindem cu valoare adăugată mare. Sunt măsuri pe care le-am luat în timpul guvernării, le continuă şi actualul Guvern şi sunt celelalte chestiuni punctuale în care Guvernul, ministerele trebuie să (…) identifice soluţii, să le găsească şi să-i sprijine şi pe agricultori şi pe fermieri. De asemenea, la nivelul Partidului Naţional Liberal am discutat cu europarlamentarii noştri (…) să se renunţe sau să se amâne tot ceea ce înseamnă aceste măsuri care afectează oamenii. În momentul de faţă, la nivelul Uniunii Europene, se identifică soluţiile de amânare, iar Guvernul, mâine, dacă nu mă înşel, va asuma compensarea creşterii la accize la carburanţi. Avem nevoie de fermieri pe ogor şi în ferme şi de transportatori pe şosele”, a adăugat Ciucă

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL