Timiș: Municipalitatea preia Sinagoga din Fabric, care va intra în circuitul turistic și cultural

Sursa foto: Povestile Sinagogilor

Primăria Municipiului Timişoara va prelua în administrare Sinagoga Fabric, joi, după ce proiectul de hotărâre a primit avizul consilierilor locali, clădirea clasată în listele de protecţie naţională ca monument istoric urmând să fie redată comunităţii, ca obiectiv turistic şi cultural.

După preluarea în administrare, se preconizează efectuarea unor lucrări de întreţinere, reabilitare şi reparaţii la imobil din surse proprii sau atrase din fonduri structurale.

Sinagoga Nouă din Fabric a fost construită între anii 1897-1899 în stil eclectic, cu elemente neo-maure, gotice şi elemente de stil neo-renascentist italian.

Preluarea imobilului va avea loc în prezenţa reprezentanţilor comunităţii evreieşti şi a primarului Dominic Fritz.

Comunitatea evreilor a ridicat trei sinagogi în Timişoara, respectiv, în Cetate (1864-1865), Fabric (1899) şi Iosefin (1910), atunci când numărul iudeilor era mai mare. Odată cu trecerea timpului, mulţi dintre iudei au plecat în Israel, iar din miile de etnici au mai rămas circa 300 evrei în vârstă, şi alţii, la fel de puţini, care fac parte din familiile lor. Reducerea numărului comunităţii a redus posibilităţile financiare de întreţinere a lăcaşurilor lor de rugăciune, iar acestea s-au deteriorat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: