Timișoara, Oradea și Brașov, în luptă strânsă pentru Destinația Anului 2024. Voturile publicului se închid în 8 mai

Sursă foto: destinatiaanului.ro

Banatul figurează la trei secțiuni în competiția națională Destinația Anului 2024. Orașul Timișoara și Domeniile de Murani – din Timiș, dar și restaurantul Kibuț de la Gărâna, din Caraș-Severin, pot fi votate de public.

Românii sunt pasionați de vacanțe în România, și dornici de a descoperi noi destinații pe care să le vadă în 2024. Pasiunea se vede în mediul online, unde peste 100.000 de voturi au fost exprimate în prima săptămână de votare pentru competiția Destinația Anului 2024 în România.

Cea mai disputată categorie în acest an este „Orașe care inspiră”. Brașov, Timișoara și Oradea se află în acest moment pe primele poziții, dar foarte aproape ca număr de voturi sunt și Cluj Napoca, Suceava, Sibiu, Iași și București, orașe care luptă intens pentru a câștiga sprijinul publicului și pentru a urca în top.

„Cu siguranță, pentru Timișoara Capitala Culturală a Europei a fost un element catalizator. Dar nu cred că Timișoara trăiește de pe urma acestui titlu, cred că 2023 a însemnat anul în care Timișoara din nou și-a arătat valoarea, patrimoniul, frumusețea și atractivitatea. A reușit să iasă dintr-un con de umbră în care orașul intrase până în 2020 și să se repoziționeze ca unul dintre principalele orașe ale României, nu doar din perspectiva economică, așa cum eram știuți până acuma, ci și din perspectiva atractivității. Dacă este să vorbim de patrimoniul construit, cred că niciun alt oraș din România nu poate să rivalizeze Timișoara la clădiri istorice, dar vorbim și de diversitatea foarte mare arhitecturale”, a spus Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.

Gărâna și Murani din Banat în finala competiției

Pe lângă destinații – localități sau regiuni, Destinația Anului premiază și atracții turistice, iar în ultimii ani s-au dezvoltat foarte multe locuri noi pe care să le vizitezi ca parte a unei vacanțe încântătoare.

În finala secțiunii „Distracție și aventură” au ajuns Domeniile Murani, locația aflată o distanță de 25 de kilometri de Timișoara. Cei de la Murani sunt în competiție, printre altele, cu Dino Parc Râșnov, Mini Transilvania Parc din Odorheiu Secuiesc, Dinosaur World Transylvania Hunedoara, Povestea Calendarului Sibiu sau Alpine Coaster Toplița.

Pentru turismul gastronomic, Kibuțul de la Gărâna e o surpriză. E un mic restaurant, care, când nu are terasa deschisă are doar patru mese în interior. Însă e deja un veritabil centrul cultural-gastronomic.

Votul e deschis publicului până în 8 mai

Cele 120 destinații concurente în 11 categorii s-au mobilizat pentru o prezență cât mai atractivă pe www.destinatiaanului.ro, astfel încât să atragă cât mai multe voturi. În joc sunt atât atragerea turiștilor, cât și orgoliul, mândria locală.

Stațiunile turistice sunt o altă categorie în care alegerea nu e deloc una ușoară. Primele trei poziții sunt în acest moment ocupate de Bran, Sovata și Băile Felix, dar Gura Humorului, Sinaia și Mamaia se află de asemenea pe poziții apropiate.

O categorie nou introdusă în 2024 este “Sate de poveste”, iar aici topul este momentan condus de un sat Bucovinean (Ciocănești – județul Suceava) și de două sate transilvane (Biertan – județul Sibiu și Sâmbăta de Sus – județul Brașov). Muntenia este aproape de top prin satul Corbi – județul Argeș. Avem aici și o destinație din Republica Moldova care acumulează tot mai multe voturi: satul Văleni din raionul Cahul.

O categorie aparte este cea a „Tărâmurilor cu istorie și tradiție” – prezentată de berea Caraiman. Plutonul fruntaș include în acest moment câștigătoarea en-titre Ținutul Mănăstirilor din Bucovina, dar și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (Sarmizegetusa Regia, Blidaru, Costești, Piatra Roșie) și Maramureșul Istoric.

Iubitorii de natură pot descoperi Regiuni Eco-turistice, categorie prezentată de Asociația de Ecoturism din România. 12 finaliste își dispută aprins titlul la această categorie, iar în acest moment favorită pare Delta Dunării, urmată de Țara Hațegului, Țara Dornelor și Ținutul Zimbrului – Neamț.

Dacă în 2023 competiția a consemnat aproximativ 300.000 de voturi din partea publicului, anul acesta se așteaptă peste 500.000.

Destinațiile câștigătoare vor fi alese pe baza punctajului calculat pe trei paliere: votul publicului pe platforma destinatiaanulului.ro, votul juriului și pe baza rezultatelor cercetării Destinații Vizionare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL