VIDEO Darie Cristea: Pentru România, orice funcție înaltă la NATO sau CE ocupată de un fost președinte ar fi un avantaj

Care sunt șansele ca președintele României să-i ia locul Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, ce ar însemna pentru țara noastră acest lucru – sunt câteva întrebări la care a răspuns sociologul Darie Cristea, invitatul ediției de astăzi a emisiunii Puterea Știrrilor.

„Pentru noi, ca țară, orice poziție de genul acesta care ar putea fi deținută de președinte e un avantaj. Sigur, nu e neapărat un avantaj pentru omul simplu, pentru omul muncii și pentru pensionari și nici nu rezolvă diverse probleme curente. Dar nu este, vă spun, o poziție de neglijat și poate să dea un tip de putere și un tip de greutate inclusiv țării noastre, în diverse angrenaje internaționale. Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că negocierile acestea de la vârful acestor structuri internaționale au și ele un specific. Pe de o parte, noi vedem niște lucruri, da, la televizor, auzim din analizele acestea făcute de presa internațională de specialitate, dar s-ar putea să nu avem acces la fondul acestor negocieri. Vorbim de niște poziții de foarte înalți funcționari, care nu depind nici de gustul publicului, nici de votul publicului și depind de anumite rețele create acolo la nivel instituțional, între țări și chiar între persoane, în ultimă instanță”, a afirmat Darie Cristea.

Sociologul a amintit de faptul că publicul era, la un moment dat, nemulțumit de ceea ce percepeam a fi prestația internațională a președintelui Băsescu. Însă, a adăugat acesta,  nu știm dacă nu cumva percepția oamenilor nu era influențată de nemulțumirile legate de finalul celui de-al doilea mandat al său.

„Pe de altă parte, ce vedem la Klaus Iohannis este că l-a urmărit cumva genul acesta de expunere. A fost mult mai preocupat în al doilea mandat de activitatea internațională decât de cea națională. Sigur, treaba asta a creat și anumite episoade comice, unii făcând paralela între aceste deplasări și gustul domniei sale pentru vacanțe. Dar haideți să nu bagatelizăm neapărat aceste lucruri. Deci este în mod evident că a fost un președinte implicat din punct de vedere internațional. Cu ce rezultate, nu știm foarte bine. Dar iarăși să nu uităm că, într-un fel, președintele Iohannis a fost expus în cele două mandate la o serie de conjuncturi nefericite internațional, dar care l-au așezat destul de bine printre liderii Uniunii Europene și liderii NATO. Ne aduce aminte de marșul acela antiterorism de la Paris, da de pe la începutul primului mandat. Dacă rețin foarte bine, ne aduce aminte de faptul că este perceput ca ținând direcția proeuropeană și pro- NATO, mai ales într-o situație extrem de complicată acum în restul Europei. Și pe de altă parte, trebuie să nu uităm că la nivelul acestor structuri internaționale și vorbim și de NATO și de Uniunea Europeană, totuși țările est-europene percep că n-au fost foarte bine reprezentate. Sigur, au existat și excepții, dar într-un fel se vrea un gen din acesta de echilibrare”, a completa sociologul.

Acesta a mai explicat că președintele Iohannis are toate atuurile, dar nu este clar dacă are și șanse, întrucât în mai puțin de o lună au apărut știri referitoare la două candidaturi, la NATO și la Comisia Europeană.

„Sunt două funcții extrem de înalte și extrem de importante în această situație și nu cred că avantajează pe cineva percepția că dacă nu reușim la NATO, luăm Comisia Europeană sau ceva de genul acesta, sau dăm ceva în schimbul unei retrageri din cursa pentru șefia NATO. (…) E clar că președintele Iohannis își dorește o asemenea funcție. Clar că asemenea funcție ar fi pozitivă pentru România. Nu-mi dau seama, repet, de ce vorbim despre atâtea variante în același timp și cred că aici este cumva o mică, o mică slăbiciune de comunicare. Da, repet, în spate sunt niște negocieri la care, indiferent ce vedem și cât de mult pare că se înțeleg acești oameni la televizor, nu avem neapărat acces la ce se întâmplă acolo” a subliniat Darie Cristea.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL