O nouă înfrângere pentru opoziția USR: reforma fiscală merge mai departe cu PNRR

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Pachetul de măsuri fiscale, propus de guvernul Ciolacu, a fost declarat constituțional de către Curtea Constituțională și merge mai departe la promulgare. Reforma fiscală este un jalon important în PNRR-ul țării noastre. Opoziția condusă de USR marchează o nouă înfrângere înainte de anul electoral 2024 și pierde la Curtea Constituțională.

USR a sesizat CCR, în urmă cu câteva săptămâni, după ce guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament. USR-iștii acuzau că procedura politică și pachetul de legi nu respectau Constituția. Judecătorii constituționali au decis că Guvernul a respectat Constituția atunci când și-a angajat răspunderea în Parlament. În același timp, pachetul de legi nu încalcă prevederile constituționale.

„Curtea a constatat că angajarea răspunderii a vizat un scop unic și unitar, respectiv creșterea veniturilor la buget și reducerea cheltuielilor (…) S-a decis cu majoritate de voturi că obiecția este neîntemeiată, legea în ansamblu e constituțională”, a declarat Marian Enache, președintele CCR.

USR, înfrângere în opoziție

USR a demonstrat, încă o dată, că nu poate să facă o opoziție reală și nu are capacitatea să lupte cu coaliția PSD-PNL. Liderii USR s-au grăbit imediat să atace CCR după ce nu au reușit să demonstreze neconstituționalitatea.

„Judecătorii CCR nu sunt „judecători”. Sunt persoane puse politic de către partide. În prezent sunt 4 de la PSD, 4 de la PNL și o persoană de la UDMR”, a scris Claudiu Năsui, fost ministru al economiei în guvernarea USR.

USR nu a reușit să demonstreze nicio încălcare a Constituției. Intenția USR-iștilor era aceea de a bloca o creștere a taxelor care îi afectează direct. Pachetul fiscal vizează creșterea taxelor pentru microîntreprinderi și case de lux. Numeroși parlamentari USR sunt milionari în euro, au acțiuni la diferite companii sau dețin chiar microîntreprinderi.

Chiar Cristian Ghinea, unul dintre liderii USR și fost ministru, are o microîntreprindere care e abonată la contracte cu partidul din care face parte. USR plătește servicii de consultanță către firma lui Cristian Ghinea.

PS News a scris încă de la începutul anului că fostul ministru USR a pregătit terenul cu ajutorul firmei Thinking Ahead Research And Consultancy SRL pentru a încasa bani de la partid pentru contracte de consultanță politică. În ianuarie 2023, Ghinea și-a mărit contractele și a primit 29.437,09 lei, în februarie 29.286,05 lei, în martie 30.728,33 lei, în aprilie a ajuns la 30.728,33 lei, iar în mai 30.919,50 lei (circa 6.300 de euro), arată datele de pe transparentasg.usr.ro. Firma lui Cristian Ghinea a avut o cifră de afaceri, în 2022, de 157.000 de euro și un profit de 90.000 de euro.

Astfel, noua creștere de taxe propusă de guvernul Ciolacu îl afectează direct pe USR-ist. În timp ce muncitorii români plătesc 10% impozit pe salariu, Cristian Ghinea voia să rămână doar cu taxa de 1%. USR-istul va trebui să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a-și plăti taxele.

CITIȚI ȘI: USR-iștii nu vor să plătească taxe. Cristian Ghinea, profit de 90.000 euro/an

Reforma fiscală, necesară pentru PNRR

USR-iștii au ajuns chiar în situația de a critica în 2023 ceea ce în 2021 au introdus în PNRR-ul României. Reforma fiscală, prin eliminarea reducerilor fiscale, este un jalon important pentru țara noastră. USR a negociat cu Comisia Europeană o creștere a taxelor pentru microîntreprinderi, așa cum reiese din PNRR.

Guvernul Ciolacu era obligat să facă această reformă dacă voia să mai primească bani din PNRR. În același timp, bugetul statului are nevoie de încasări mai mari și nu-și mai permite un paradis fiscal în care microîntreprinderile plăteau taxe de 1%.

„Noua lege va modifica Codul Fiscal în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. (…) Noua lege va modifica Codului Fiscal în vederea reducerii graduale a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor Reducerea treptată a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor va începe în 2025 și se va finaliza până la sfârșitul anului 2028”, se arată în PNRR-ul României.

Ce taxe vor crește

Microîntreprinderile sunt primele vizate și vor rămână cu taxa de 1% doar cele care au venituri sub 60.000 de euro pe an. Cele care depășesc acest prag vor plăti 3%.

Dar taxele vor crește și pentru multinaționale sau bănci. Impozitul pe cifra de afaceri a băncilor a fost dublat, ajungând la 2%. Multinaționalele vor plăti taxa pe profit, iar în cazul în care nu declară profitul pentru a scăpa de taxă, atunci vor fi obligate să plătească o taxă de 1% din cifra de afaceri. Nicio multinațională, cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro, nu va putea plăti mai puțin de 1% din cifra de afaceri.

Se introduce impozitul de 10% pe salariu pentru angajații din domeniul IT, însă doar pentru cei care au salarii peste 10.000 de lei. În acest caz, rămâne o categorie de muncitori privilegiați. Muncitorii din construcții, industria alimentară și agricultură vor plăti CASS.

Proprietarii care au case cu o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei vor plăti o nouă taxă. Din nou, măsura va afecta numeroși USR-iști care au vile și apartamente, după cum au precizat în declarațiile de avere. Vor fi taxate suplimentar și persoanele care au mașini cu o valoare de peste 375.000 de lei.

Noul pachet de măsuri fiscale va avea și rolul de a mai reduce puțin cheltuielile statului, prin eliminarea unor beneficii pentru bugetari. Spre exemplu, tichetele de vacanță se vor oferi doar bugetarilor care au salarii brute sub 14.000 de lei. De asemenea, indemnizația de hrană va fi oferită doar pentru cei cu salarii sub 14.000 de lei. Multe instituții vor trebuie să-și reducă cheltuielile de funcționare cu 15%, ceea ce ar putea duce la închiderea unor instituții mai ales în domeniul culturii.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: