Caramitru: Soluții pentru problema traficului din București. Ce formă de curaj se cere

A. Caramitru
Sursa foto: captură video

Antreprenorul Andrei Caramitru, invitat în emisiunea Puterea Știrilor, a comentat pe marginea bugetului Primăriei Capitalei, plecând de la ideea lansată în dezbatere de moderatoarea emisiunii, Marinela Angheluș, privitoare la problema traficului în București, pe care primarii nu par să fie capabili să o rezolve.

Caramitru a identificat „butoanele nepopulare” pe care primarii aleși ar trebui să aibă curajul să le apese în primele trei luni după ce au fost înscăunați.

„Se pot rezolva lucrurile, dacă ai puțin curaj, însă acel curaj trebuie să-l ai în primele trei luni. Deci, în momentul când ai fost ales, apeși pe cele trei butoane, că încă ești în euforia aia, și atunci le faci pe alea foarte nepopulare”.

Invitatul Marinelei Angheluș apreciază că, dacă aștepți prea mult, alegătorii uită ce ai făcut, iar problema împărțirii bugetului PMB trebuie rezolvată rapid.

„(…) patru ani poți să livrezi și lumea a uitat că le-ai făcut. Lucrurile nepopulare, vă spun, sunt următoarele care trebuie făcute, ca să rezolvi (…) toată nebunia asta de probleme. Prima treabă este că mare parte din bugetul PMB, puțină lume știe asta, se duce pe subvenția pe gigacalorie, deci acolo se duc grosul de bani. Dezastru (…) și în rest mai rămân puțini bani pentru STB și după aia mai rămâne cam nimic”, spune Caramitru care adaugă și faptul că se „intră și în faliment, pentru că Firea a încercat să cheltuiască peste, peste, peste, până n-a mai plesnit buget”.

Subvenții pentru gigacalorie

Andrei Caramitru insistă pe faptul că așa nu se poate funcționa pe termen lung și că e nevoie de curaj pentru a se reduce subvenția cu gigacaloria, care acum se acordă și unuia bogat, precum Gigi Becali, și unuia sărac. Aceste subvenții trebuie acordate doar celor care chiar au nevoie.

„Bugetul. Nu poate să funcționeze așa pe termen lung, e o prostie. Și atunci trebuie cineva să aibă curajul să zică băi, reduce masiv asta cu gigacaloria, dar nu vor fi afectați oamenii săraci. Sunt și oameni bogați, de exemplu. De ce mă subvenționezi pe mine (om bogat, n. red.)? Eu am suficienți bani! Deci eu subvenționez pe Gigi Becali, (…), pe diverși milionari (…), e absurd (…). Și după aia, dacă vii cu documente că ai pensie mică, că ai un handicap, că ai un salariu foarte mic, cu trei copii, sigur că trebuie să te duci la la primărie și cu acele acte ar trebui să îți dea o subvenție chiar mai mare, pentru că chiar ai nevoie. Și atunci ai putea economisi o sumă enormă de bani (…), și poți să investești în lucrurile care sunt problemele reale”, a opinat analistul.

Banii nu vin din cer, mai spune Caramitru, care crede că traficul în București e ca în toate orașele mari și ca să îl reduci trebuie să forțezi să „fie mai mic”.

„Ne costă bani, deci de unde vin banii ăia – din cer, din copaci?! Nu există. Deci asta e prima treabă care trebuie să o facă. Și a doua, cu traficul e ca peste tot, în toate orașele mari trebuie ca să reduci traficul, trebuie chiar să reduci, adică să forțezi să fie mai mai mic. Cum faci asta?”

Dezvoltarea transportului în comun

Soluția pe care o vede invitatul de la Puterea Știrilor este extinderea transportului în comun.

„Și ai peste tot, dacă mergeți în orice oraș din lume, (…), linii dedicate de autobuz și taxiuri absolut peste tot și după aia, evident traficul e mai mic”, iar oamenii sfârșesc prin a lua autobuzul.

„(…) mă duce autobuzul da, bine civilizat, (…) mă lasă oriunde în centru, pot să mă mișc”, spune el. „De ce să vin cu mașina să mă chinui în trafic să stau două ore, când ajung în 15 minute cu autobuz”.

Andrei Caramitru a locuit ani buni în Geneva, unde oamenii sunt avuți, iar acolo toată lumea circula cu transportul în comun.

„Am stat în Geneva paisprezece ani; toți acolo, o să vedeți acolo bogăție, (…) dar toată lumea (ciirculă, n. red.) cu tramvai, toată lumea cu autobuzul. Deci nu, n-ai nicio problemă să mergi cu autobuzul, cu tramvaiul. În Londra, milionarii  (…) vin toți cu metroul”, precizează el.

Pentru a se întâmpla acest lucru, Andrei Caramitru crede că trebuie doar determinare – întâi oamenii o să protesteze, apoi, în „trei luni, patru luni și după aia lumea o să zică mamă, ce civilizat e!”.

Programul de 100 de zile

Dacă rezolvi problema resurselor financiare, Bucureștiul se schimbă, opinează Andrei Caramitru.

„Schimbi Bucureștiul, dacă ai și banii. Deci poți să începi să faci curățenie, salubritate, poți să faci spitale, poți să faci spații, (…) parcuri, investiții, străzi, drumuri. Deci practic ai relocat bani. (…) tai pomeniile că asta este, inclusiv ideea de a parca oriunde, de a merge unde cu mașina unde e pomană, pentru că drumul ăla e drum public, nu-i al tău, nu l-ai adus tu de acasă. (…) Deci aici trebuie cineva care (…) să aibă mandatul. Ar trebui să facă asta rapid, în trei-patru luni. Dacă nu le-a făcut în trei-patru luni, el va fi dat jos și el o să discutăm peste 4 ani”.

Ideea de a acționa rapid nu este ceva nou, ci e ceea ce în firmele private mari se numește „Programul de 100 de zile”, arată Caramitru, care a fost consultant timp de doi ani pentru astfel de firme. Principiul este unul smplu: vine un șef nou, are 100 de zile la dispoziție să înțeleagă ce se întâmplă, apoi acționează.

„Eu vă spun că în momentul când preia cineva o firmă privată vă spun că am fost consultant 2 de ani din viața mea și am lucrat cu firme mari de tot în străinătate și peste tot se chema programul de 100 de zile. Deci când venea un nou șef, (…) stătea două-trei luni și învăța cât se putea cu toată lumea în jur (…)”.

Un bun exemplu de primar, arată Caramitru, este Bolojan (primar al orașului Oradea pentru trei mandate, n. red.), care a acționat inițial brutal, dar oamenii au văzut apoi dinamica și l-au ales și susținut.

„Și Bolojan, dacă ne uităm la primari competenți, să spunem așa că a reușit. Cum putem spune că ne place sau nu personajul sau partidul (…)? Senzațional, a făcut foarte multe lucruri de-astea brutale și decizii clare în primul, în primul mandat sigur că n-arăta orașul perfect după 4 ani, dar lumea a văzut dinamica și să nu uităm numai că a fost reales, că a primit și mega-majoritate în consiliu (…).”

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: