Chiriţoiu: De multe ori, în România avem iniţiative bune, dar ne lipseşte consecvenţa

Sursă foto: Facebook

România are iniţiative bune de multe ori, însă ceea ce ne lipseşte este consecvenţa, a declarat, marţi, la evenimentul Digital Innovation Summit Bucharest 2024, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„De multe ori, în România avem iniţiative bune, dar consecvenţa e ceea ce ne lipseşte .(…) Pentru inovaţie avem nevoie sau aveţi nevoie de pieţe deschise. Trebuie să ne asigurăm că firmele noi, firmele mici, pot să intre în piaţă, au acces, nu sunt blocate de firme mari care încearcă să exploateze poziţia pe care o au. Aici, rolul meu şi al unor oameni ca mine este să ţinem pieţele digitale deschise, competitive şi în felul acesta inovative. Prin definiţie, pieţele digitale nu sunt naţionale şi atunci efortul de reglementare n-are cum să fie un efort strict naţional. Noi ne facem partea noastră la nivelul României. Avem, de exemplu, investigaţii împotriva magazinului Apple, investigaţie privind activitatea Sony, modul cum folosesc ei consolele de jocuri. Desigur, acestea sunt doar o parte a ceea ce se întâmplă la nivel european şi în alte state-membre şi, mai ales, la nivelul Comisiei”, a spus Chiriţoiu.

El a subliniat că, în prezent, la nivelul Uniunii Europene a apărut Digital Market Tech – care face Consiliul Concurenţei să fie un fel de reglementator.

„Acum, la nivelul Uniunii, a apărut un nou instrument – Digital Market Tech – care ne face să fim un fel de reglementator, să acţionăm ex-ante, aşa cum ştiu colegii noştri din alte zone de de activitate. Obiectivul este acelaşi, de a ţine acest echilibru în piaţă, de a ţine pieţele deschise şi implică colaborare cu alte autorităţi de reglementare, în special telecomunicaţiile, dar şi autorităţile de protecţie a datelor. (…) Toate pârghiile astea pe care le avem, cu care ne dotează statele-membre sau cu care e dotată Uniunea Europeană, toate au ca scop inovaţia, nişte pieţe deschise în care există competiţie, în care companii mici pot să intre şi dezvoltarea lor nu este blocată”, a menţionat şeful autorităţii de concurenţă.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti organizează, în perioada 16 – 18 aprilie, la Palatul Parlamentului, evenimentul Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), în cadrul căruia va avea loc cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), precum şi cea de-a 3-a ediţie a Conferinţei Internaţionale privind Diplomaţia Cibernetică (ICCD).

Potrivit organizatorilor, CIP Forum se axează pe integrarea blockchain pentru combaterea atacurilor cibernetice, lansarea Muzeului NFT al ICI Bucureşti şi paneluri dedicate rolului femeilor în inovaţie şi societate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: