Cinci vești rele și una bună despre economia României, în 2024. Economist: „Inflația ne-a sărăcit deja cu aproape 40%”

calculator
Sursa foto: Pixabay

Sărăcia și inflația, alături de scăderea creșterii economice, a producției industriale și a consumului, vor marca anul 2024, anunță analistul economic Adrian Negrescu, într-o analiză pentru „Adevărul”. Și tot el spune că în ultimii trei ani românii și-au pierdut aproape jumătate din puterea de cumpărare.

Anul 2024 vine cu o inflație peste așteptări și va continua să marcheze sărăcirea populației, care își pierde din puterea de cumpărare, din cauza inflației și a creșterii prețurilor. Reducerea creșterii economice, a consumului și scăderea producției industriale sunt alte probleme cu care se va confrunta România în acest an, spune analistul economic Adrian Negrescu.

„Inflația asta pe care noi am simțit-o în ultimii trei ani de zile a tăiat vreo 40% din puterea de cumpărare la majoritatea populației. Adică valoarea banilor pe care oamenii îi câștigă s-a redus cu aproape 40% în ultimii trei ani”, explică Negrescu.

Și veștile proaste nu se opresc aici. Dacă autoritățile mizează pe scăderea inflației, Adrian Negrescu vede, la fel ca și experții Băncii Naționale, o creștere, cel puțin în primele trei sau patru luni ale anului. Noile măsuri fiscale, scumpirea carburanților și mai ales menținerea prețurilor la energie nejustifict de sus sunt principalele cauze ale acestei intensificări.

„S-ar putea ca inflația să vină, să se întoarcă pe la un 7-8%. Abia din a doua parte a anului, doar dacă toate lucrurile se reașează din punct de vedere fiscal, economic, dacă însuși statul renunță la măsurile aberante de plafonare a prețului la energie și gaze la un nivel incredibil de mare raportat la prețurile actuale din piață, doar atunci ar putea coborî sub 4-5%. Atenție, la alimente inflația a fost mereu mai mare, anul trecut a fost spre 25-30%, de aici și scumpirile uriașe ale alimentelor, total nejustificate”, mai spune Negrescu.

Există, așadar, prea puțin loc pentru speranță, iar singura certitudine e că prețurile vor continua să crească.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: