Cozi și îmbulzeală la taxe și impozite. Cu noaptea în cap, pensionarii au mers să-și achite dările către stat

Sursă foto: Captură video

Aglomerație la Taxe și Impozite luni, 8 ianuarie 2024, prima zi de deschidere a ghişeelor, la Galați. Ca de obicei, pensionarii au venit cu noaptea în cap, în ciuda gerului de afară, pentru a-şi plăti dările către stat.

În ciuda gerului de afară, încă de la 4,30 dimineaţa, în jur de o sută de pensionari s-au aşezat la coadă, în fața sediului Direcției de Fiscalitate Galați. Unii dintre ei au aşteptat câteva ore bune, până când s-au deschis ghişeele. Nu au lipsit nici micile îmbulzeli, atunci când s-au deschis ușile sediului.

De la ora 4,40 am venit, mai erau în fața mea în jur de opt persoane. Am zis să termin de dat banii la stat. Primăria nu trebuia să încaseze? Nu mi-a fost frică de ger”, a spus un pensionar.

Deși aveau bonuri de ordine, toți pensionarii au fost primiți în interiorul sediului la ora 8:30, atunci când s-au deschis ghișeele instituției, pentru a nu mai sta în frig.

„Am venit la ora 6,00. E foarte frig, am înghețat. Trebuiau să ne lase să intrăm de la ora 7:00, nu să stăm la coadă în ger”, a spus un gălățean.

„Am ajuns printre primii, ca să fiu sigur că reuşesc să-mi achit datoriile către stat. Aşa suntem noi, pensionarii. Dacă nu ne plătim datoriile din prima zi, nu putem dormi liniştiţi”, mărturiseşte un pensionar.

Cu cât au crescut taxele și impozitele

Pentru a evita aglomeraţia la ghişee, gălăţenii pot plăti on-line taxele şi impozitele, pe platforma Ghişeul.ro. Aceştia pot intra în posesia ID-ul şi parolei alocate, prin intermediul poştei electronice, trimiţând la adresa de e-mail fiscalitate@primariagalati.ro o cerere şi copia actului de identitate al titularului de rol fiscal, scanate şi ataşate.

În acest an, taxele şi impozitele locale au crescut cu rata inflaţiei, respectiv 13,8 la sută.

Contribuabilii care plătesc integral taxele şi impozitele locale pentru 2024, până pe 31 martie, beneficiază de o reducere de 10%.

„O afluență mai mare ca de obicei. Noi am promovat tot mai mult mijloacele electronice de plată și platforma pentru depunerea declarațiilor fiscale, dar vedem că în continuare contribuabilii apelează la prezența la ghișeu. Începând cu 1 ianuarie 2024, impozitele s-au indexat cu 13,8 la sută, mai puțin taxa de salubrizare care a rămas la același nivel, de 14,44 lei/persoană/lună. Doar rata inflației s-a aplicat asupra taxelor și impozitelor.(…) Chiar cu anul 2024 o să instalăm acele info-chioșcuri la intrarea în Direcția de Impozite și Taxe, astfel încât persoanele în vârstă să fie consiliate, să nu mai stea la rând”, a declarat Daniel Stadoleanu, director al Direcţiei de Fiscalitate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL