Cum verifici dacă ești angajat cu acte în regulă. Unde se practică cel mai des munca „la negru”

Sursa foto: Pixabay

O persoană care are suspiciunea că nu i s-a înregistrat contractul de muncă poate afla pe loc dacă are un contract activ, în urma unei simple vizite la Inspectoratul Teritorial de Muncă, unde completează un formular.

Chiar dacă amploarea fenomenului muncii „la negru” este mult diminuată comparativ cu ce se întâmpla acum 10-20 de ani, inspectorii de muncă descoperă încă patroni care nu încheie contracte cu angajații sau o fac doar de formă, acestea nefiind înregistrate. Domeniul cel mai expus este cel al construcțiilor, iar persoanele care sunt folosite fără contract au, de obicei, educație precară și cunoștințe minime în privința drepturilor de care ar trebui să beneficieze.

Angajații „la negru” fără voia lor – pentru că sunt și persoane care, din diverse motive, acceptă plăți fără contract, fie pentru că beneficiază de alte prestații pe care astfel le-ar pierde, fie pentru că au datorii la bănci etc. – au suspiciuni în momentul în care sunt obligați să plece, nemulțumiți de remunerație sau de condițiile de muncă ori nu mai sunt primiți la lucru. Atunci fac sesizări la Inspectoratul Teritorial de Muncă, însă sunt situații în care angajatorul nu poate fi tras la răspundere, neexistând niciun document care să ateste prezența la lucru a celui care reclamă că a fost folosit fără contract.

„Incidența  cea mai ridicată este în domeniul construcțiilor. Și constatăm în ultima perioadă că numărul de zile pentru care un angajator îl folosește (n. red. – fără contract) este din ce în ce mai redus, fapt care este un lucru pozitiv, dar pe de altă parte acest lucru ne îngreunează nouă munca de identificare, pentru că aflăm că a lucrat într-o anumită unitate sau zonă după ce a plecat și de obicei nu-i mai găsim”, spune inspectorul-șef al ITM Olt, Cristian Ungureanu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: