Formarea noului guvern al Poloniei ar putea dura săptămâni sau chiar luni

Sursa foto: Twitter

După alegerile parlamentare de duminică, în Polonia ar putea urma săptămâni sau chiar luni de incertitudini, explică Reuters.

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a obţinut cel mai mare număr de voturi, însă nu mai dispune de o majoritate parlamentară. Conform sondajelor la ieşirea de la urne, formaţiunea naţionalistă va avea 198 de deputaţi din cei 460, în timp ce blocul liberal de opoziţie contează pe 248.

Donald Tusk, liderul opoziţiei, a salutat rezultatul ca pe un reper al sfârşitului guvernării PiS, însă negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale ar putea dura mult.

Preşedintele republicii poloneze are la dispoziţie 30 de zile pentru a convoca noul parlament în prima sesiune, apoi alte 14 zile pentru a nominaliza un candidat la funcţia de premier.

Andrzej Duda, şeful statului, este un aliat al PiS şi a declarat deja că va desemna un reprezentant al partidului câştigător, ceea ce ar putea indica intenţia de a desemna un politician din această formaţiune – fie actualul prim-ministru, Mateusz Morawiecki, aflat la final de mandat, fie un coleg al acestuia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: