Încercare de acord în UE în legătură cu reforma dificilă a sistemului privind migraţia

Sursa foto: Unsplash

Negocierile dificile în legătură cu reforma politicii UE privind migraţia între eurodeputaţi şi reprezentanţii statelor membre continuă marţi în încercarea de a ajunge la un acord politic asupra acestei chestiuni extrem de sensibile, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, citate de AFP.

Întrucât începutul discuţiilor de luni a coincis cu Ziua Internaţională a Migranţilor, comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că un acord ar permite „o migraţie mai sigură şi mai bine gestionată, ceea ce este în interesul tuturor”.

Dar aproximativ 50 de ONG-uri, inclusiv Amnesty International, Oxfam, Caritas şi Salvaţi Copiii, le-au trimis negociatorilor o scrisoare deschisă avertizându-i asupra „riscului major” ca „Pactul privind migraţia şi azilul” să ducă la „un sistem nefuncţional, costisitor şi crud”.

Discuţiile, care au început luni după-amiază, s-au prelungit mult în noapte cu privire la unul dintre textele pactului, au declarat surse apropiate negocierilor. Examinarea celorlalte patru a fost programată să fie reluată în cursul dimineţii şi la prânz.

Acest pact, prezentat de Comisia Europeană în septembrie 2020, este o nouă încercare de revizuire a normelor europene, după eşecul unei propuneri anterioare din 2016 în urma crizei refugiaţilor.

Scopul este ca toate textele să fie adoptate în cele din urmă înainte de alegerile europene din iunie 2024, într-un moment în care problema imigraţiei monopolizează dezbaterea politică în multe ţări europene, pe fondul ascensiunii partidelor de extremă dreapta şi populiste.

Reforma discutată la Bruxelles păstrează regula actuală conform căreia prima ţară de intrare a unui solicitant de azil în UE este responsabilă de dosarul său, cu unele ajustări. Dar pentru a ajuta ţările mediteraneene, unde sosesc mulţi migranţi, este organizat un sistem de solidaritate obligatorie în caz de presiune migratorie.

Alte state membre trebuie să contribuie prin preluarea solicitanţilor de azil (relocalizări) sau prin furnizarea de sprijin financiar sau material.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: