Marinescu, medic infecționist: De rujeolă nu scăpăm de mai multe luni. Avem cazuri care pun mari probleme

Sursa foto: Facebook

Deși se află pe un trend descendent, gripa continuă să dea bătăi de cap românilor. Și, mai specific, în această perioadă, rujeola este infecția care face victime și ne îngrijorează serios. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în țară a atins cifra de 6.589, iar bilanțul include 8 decese.

Despre gripă și rujeolă și despre importanța prevenirii îmbolnăvirii folosind cel mai eficient instrument, vaccinarea, a oferit mai multe informații, Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, într-un interviu pentru PS News.

Sezonul de gripă este direct proporțional cu numărul vaccinărilor

“Erau întrebările din toamnă, despre cum va fi sezonul de gripă. Înainte de a vă răspunde, spuneam, pun și eu o întrebare: câți dintre români se vor vaccina? Care este, practic,  procentul din populație? Astfel o să vă spun cum va fi sezonul următor, altfel va fi o evoluție imprevizibilă, care poate să însemne, la un moment dat, gripă sau nu, poate să fie doar alertă epidemiologică, cum se întâmplă în prezent. Poate fi un sezon mai liniștit”.

Gripa va fi mereu, mai mult decât o viroză

„Mereu, gripa va fi mai mult decât o viroză, pentru că în gripă, din păcate, vor fi pacienți care au nevoie de internare, care au complicații, care pierd și lupta cu boala. Uneori, dacă ai un sezon greu de gripă, va fi greu pentru tot sectorul medical, pentru că sunt camerele de gardă (așa cum se întâmplă și în prezent, deși trendul este descendent) vor fi pline și trebuie să ne gândim că oamenii au și toate celelalte boli și în momentul în care mai vine și gripa peste camerele de gardă, acestea vor fi colmatate”.

În ianuarie, aveam 200 de prezentări în 24 de ore, la Camera de gardă

„Statisticile sunt destul de clare (…). În ultimele două luni, aproximativ, am discutat într-o măsură destul de mare despre virusurile gripale. În ianuarie era o regulă: să avem 200 de prezentări la 24h, la Camera de gardă. Mă refer și la copii și la adulți. 70% dintre urgente însemnau infecții respiratorii, nu doar gripă. Deci, șapte din 10 pacienți veneau cu infecții respiratorii sau veneau cu alte virusuri, alte infecții, bacterii.

Dacă ne gândim că din 200 de prezentări, 20% dintre ei aveau nevoie de internare în fiecare zi, un calcul ne spune că nu era deloc simplu. Trebuia să eliberezi numărul de paturi pentru fiecare zi. Da, și un pacient nu-l internezi, de pe o zi pe alta, el rămânea poate 5 zile sau 7 zile. Deci nu era deloc simplu. E adevărat că în bolile infecțioase niciodată nu poți să fii liniștit. Poți să ai rujeolă, cum se întâmplă acum”.

Cazurile confirmate cu rujeolă sunt distribuite în 40 de județe și în București, iar cele mai multe au fost înregistrate în Brașov (1.263), Mureș (968), Covasna (306), Giurgiu (282) și Sibiu (279),

Simptomele rujeolei sunt:  febră și tușe uscată, nas înroșit, dureri în gât și semne de conjunctivită. Toate acestea, din păcate, pot fi confundate cu alte afecțiuni. Un semn distinctiv este erupția cutanată cu pete mari, care se pot uni, oferind o imagine caracteristică a bolii.

În 2016, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă cu peste 16.000 de cazuri. 60 de copii au murit. 95% dintre persoanele infectate nu erau vaccinate.

De mai multe luni, de rujeolă nu scăpăm și, în continuare, avem cazuri care pun mari probleme

„Aceste cazuri sunt la copii, dar din păcate, dacă nu au trecut prin boală și n-au fost vaccinați și adulții tineri și poate chiar cei care nu mai sunt tineri pot face rujolă și pot fi complicații. Iar la copiii mici cu atât mai mult. Avem o protecție redusă la nivelul populației în ceea ce privește vaccinarea, deci nu e de mirare (…).  Sigur că aici intră și cei care au trecut prin boală, în momentul în care nu mai ai protecție, poți să faci rujeolă.

Gripa poate să fie învinsă, există tratament antiviral. Dacă ai un diagnostic pus la timp și tratamentul corespunzător, poți s-o rezolvi de la o zi la alta.

Vaccinarea poți să o faci la orice medic: medicul de familie, medicul specialist. În momentul de față, orice medic practic care are contract cu Casă de Asigurări poate să scrie o rețetă cu care să mergi în farmacie și circuitul practic să se închidă prin vaccinare. Bineînțeles că medicul de familie rămâne veriga de bază pentru toată lumea”.

Chiar dacă facem gripă nu va fi o formă complicată

“Este nevoie să vii cu o variantă up-datată a vaccinului. Dacă m-am vaccinat acum 2 ani, nu e suficient. Din fericire, autoritățile au adus vaccinul, în ultimii 2 ani, la timp. Încă din septembrie putea fi accesat, iar din octombrie ar fi logic să ne vaccinăm în așa fel încât, în noiembrie, înaintea sezonului propriu-zis, să avem o acoperire de vaccinare cât mai bună. Chiar dacă facem gripă nu vom face o formă complicată sau probabilitatea va fi foarte mică, nu ne punem viața în pericol, nu avem complicații, nu ne internăm”, conchide, Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”.

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: