Șeful diplomației Europene, considerații asupra diferenţei dintre loviturile de stat din Niger şi Gabon

EUROPARL.EUROPA.EU/ Josep Borrell
Sursă foto : EUROPARL.EUROPA.EU/ Josep Borrell

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a insistat joi asupra diferenţei dintre loviturile de stat din Niger şi Gabon, subliniind că aceasta din urmă, care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Ali Bongo, a survenit după un scrutin presărat cu „nereguli”, informează AFP.

„Desigur, loviturile de stat militare nu sunt soluţia, însă noi nu trebuie să uităm că în Gabon au fost nişte alegeri pline de nereguli”, a spus Borrell, afirmând că un scrutin trucat poate fi interpretat drept „o lovitură de stat instituţională”.

Precizând că nicio evacuare de cetăţeni europeni ce locuiesc în Gabon nu este preconizată, Josep Borrell a insistat asupra faptului că situaţia este „calmă”. „Nu vedem riscul de violenţă”, a sublinia el din Toledo, Spania, în marja unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe ai celor 27 de state ale UE, potrivit Agerpres.

„Situaţia este radical diferită” de cea din Niger, a insistat el.

Militari pucişti l-au destituit miercuri pe preşedintele în exerciţiu Ali Bongo Andimba, la scurt timp după anunţarea realegerii sale în fruntea ţării, provocând manifestaţii de bucurie. Această ţară din Africa Centrală, bogată în petrol, era condusă de peste 55 de ani de familia Bongo.

Războiul din Ucraina şi situaţia din Niger, unde militarii l-au înlăturat de la putere, pe 26 iulie, pe preşedintele Mohamed Bazoum, urma să se afle în centrul discuţiilor la această reuniune de la Toledo.

Preşedintele Nigeriei, Bola Tinubu, care asigură preşedinţia prin rotaţie a Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), urmează să participe la reuniune, a precizat şeful diplomaţiei europene.

Lovitura de stat din Niger a amplificat tensiunile în Sahel, unde alte trei guverne civile au fost răsturnate de militari după 2020 şi unde mişcări rebele jihadiste controlează regiuni întregi.

Intervievat de CNN cu puţin timp înainte de începutul reuniunii de la Toledo, Borrell a declarat că situaţiile din Gabon şi Niger „nu sunt echivalente”.

„În Niger, preşedintele era un preşedinte ales democratic (…). În Gabon, cu câteva ore înainte de lovitura de stat militară, a avut loc o lovitură de stat instituţională, pentru că alegerile au fost furate”, a declarat şeful diplomaţiei europene.

„Nu pot spune că Gabon era o adevărată democraţie, cu o familie care conducea ţara de 50 de ani”, a subliniat Borrell.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: