Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem și de ce?

Sursa foto: Freepik

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înțeles și reținut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Acest aspect este cu atât mai relevant atunci când vorbim despre valoarea legală a semnăturii electronice, despre demonstrarea validității acesteia, a actului de voință, dar mai ales a identității semnatarului.

Semnătura electronică calificată este singurul tip de semnătură electronică care are implicit efectul juridic echivalent al unei semnături olografe, potrivit Regulamentului eIDAS. În cazul celorlalte semnături, în situația invocării în instanță, va trebui realizată probă cu expertiză informatică pentru demonstrarea anumitor condiții care atestă valoarea legală a semnăturii – precum identificarea semnatarului.

A ști cu certitudine cine semnează constituie un element esențial, ce poate da sau nu încredere într-o semnătură electronică. În cazul unei semnături calificate, prestatorul care emite certificatul calificat face verificări în conformitate cu un set de cerințe legale și tehnice, putând spune cu certitudine cine este persoana care a semnat. În cazul altor tipuri de semnături – create, de exemplu, prin transmiterea unui e-mail cu un document ce trebuie semnat și exprimarea unui acord de semnare – nu se asigură un nivel ridicat de încredere cu privire la semnatar. Adrese de e-mail, cu orice nume, pot fi create foarte ușor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: