Buzău: Un liceu va purta numele ”Alexandru Ioan Cuza”

Sursă foto: Facebook / Constantin Toma

Primarul municipiului Buzău Constantin Toma afirmă, în mesajul transmis de Ziua Unirii Principatelor, că, dacă nu era 24 ianuarie 1859, nu ar fi existat, probabil, nici 1 decembrie 1918, el relatând şi că, în 23 ianuarie 1859, în drumul său spre Bucureşti, Alexandru Ioan Cuza a fost întâmpinat la Buzău, de Irina Marghiloman însoţită de copilul ei de 5 ani, Alexandru Marghiloman, cel care avea să devină cel de-al 25-lea prim-ministru al României. Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, un liceu a primit numele ”Alexandru Ioan Cuza”, anunţul fiind făcut cu ocazia unei conferinţe la care a participat ultimul descendent al domnitorului.

”Este 24 ianuarie, este Ziua Unirii Principatelor Române, poate cea mai importantă zi din viaţa poporului român. Dacă nu era ziua de 24 ianuarie 1859, nu ar fi existat, probabil, nici ziua de 1 decembrie 1918! Am sărbătorit această zi în avans, la Liceul Tehnic Buzău, care începând cu 1 septembrie 2024, va purta numele de Liceul Tehnologic ,,Alexandru Ioan Cuza’’”, anunţă primarul municipiului, Constantin Toma.
De asemenea, a avut loc o conferinţă la care au participat ultimul descendent al domnitorului, Bogdan Cuza şi Irina Vlăduca Marghiloman, ultimul descendent al fostului prim-ministru Alexandru Marghiloman, care a făcut posibilă unirea cu Basarabia, din 27 martie 1918.
”Este remarcabil că în 23 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza, în drumul său spre Bucureşti, a fost întâmpinat la Buzău, de Irina Marghiloman, străbunica doamnei Irina Vlăduca Marghiloman, însoţită de copilul ei de 5 ani, Alexandru Marghiloman. Iar sărbătorirea unui an de la Unirea Principatelor nu s-a făcut nici la Iaşi şi nici la Bucureşti, ci la Buzău”, afirmă Toma.
El mai susţine că ”se pare” că Strada Cuza Vodă din Buzău este prima din ţară care primit numele domnitorului.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: