Explozia prețurilor, oprită prin intervenția Guvernului

Sursă foto: Freepik

Un studiu recent, publicat de fundația Friedrich-Ebert-Stiftung România, arată că prețurile au crescut, în ultimii trei ani, cu 40%, în ciuda plafonărilor impuse de Guvern la energie și la alimente. Prin măsurile de plafonare a prețurilor s-a asigurat o reducere cu 11% a costurilor cu bunurile și serviciile necesare unui trai decent, pentru o familie cu doi copii, respectiv cu 1.118 lei pe lună.

Economiile la bugetul familial au fost mai mari la capitolul energie decât la alimente. Aceleași calcule arată că dacă nu ar fi fost aplicate plafonări la energie, valoarea totală a coșului minim pentru un trai decent ar fi crescut cu 10,4%.

În ultimii doi ani a fost nevoie de intervenția Guvernului pentru reglementări ale prețurilor la energie și alimente, pe fondul creșterii accelerate a prețurilor la toate categoriile de produse și servicii, care conduceau către o criză economică majoră.

Expertul Ștefan Guga, autorul studiului „Plafonarea prețurilor în România – Impactul măsurilor recente de reglementare a prețurilor la bunurile și serviciile de consum asupra coșului de consum pentru un trai minim decent”, arată că evoluția prețurilor „amenința să afecteze în mod catastrofal nivelul de trai al populației României”, în contextul în care inflația a atins a creștere foarte mare, ajungând la 16,8% în noiembrie 2022.

Autorul studiului arată că în perioada septembrie 2020 – decembrie 2023, cu cea mai mare creștere a inflației, cheltuielile cu locuința – unde intră și costurile cu energia, care în decembrie 2023 reprezentau 69,1% din totalul acestor cheltuieli – au înregistrat o creștere enormă, de 57,7%, mult peste creșterea valorii coșului total (39,5%). În același timp, ponderea cheltuielilor cu locuința a crescut de la 6,6% la 7,5%.

    Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: