INTERVIU Alegeri locale la Iași. Lucian Rusu, prim-vicepreședinte PNL: Avem 50 de primari și 700 de consilieri

Este ora bilanțului pentru partide. Alegerile locale și cele europarlamentare ne bat la ușă. Din interviul acordat pentru PS News, de Lucian Petrică Rusu, prim-vicepreședinte al PNL Iași, putem deduce dacă, după ce închidem pagina mandatului actual, administrația liberală din Iași a ieșit pe plus sau minus. Și asta, într-un județ cu cel mai mare număr de locuitori, după capitală.

PNL Iași : 50 de primari și 700 de consilieri locali și județeni

Lucian Petrică Rusu, prim-vicepreședinte al PNL Iași: „PNL Iași are cea mai bună echipă la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie. Mulți dintre ei și-au dovedit deja, în mandatele anterioare, profesionalismul și capacitatea de a dezvolta comunitățile pe care le reprezintă. Cu cei aproape 50 de primari și 700 de consilieri locali și județeni, cu un liberal la conducerea Consiliului Județean și a Primăriei Municipiului Iași, putem spune că avem un județ preponderent liberal”.

După acest mandat, cu ce primari liberali se poate mândri Iașiul?

Lucian Petrică Rusu: La Iași, avem primari care au schimbat fața comunităților care i-au ales. Reamintesc aici pe Vlad Pintili – primarul comunei Cristești, Droancă Ovidiu – primarul comunei Todirești, Dumitru Prigoreanu – primarul comunei Deleni, Paul Mursa – primarul comunei Plugari.
Dacă vorbim despre zona metropolitană a Iașului nu pot să nu îi menționez pe Liviu Dulgheru, primarul comunei Valea Lupului sau Neculai Pamfil de la comuna Holboca, Stelică Turcu, primarul comunei Lețcani si Benoni Moruzi, edilul comunei Aroneanu.
Lista cu acești gospodari autentici poate continua dar o să las cifrele să vorbească mult mai clar despre peformanțele echipei liberale din administrația publică locală.

Care este primarul care a adus cei mai mulți bani europeni?

Lucian Petrică Rusu: Campion la absorbția de fonduri europene la nivelul județului este tot un primar liberal aflat chiar la primul manda”, Ionel Alexa.

Vă propun să mergem la cifre și proiecte. Să vorbim despre atragerea fondurilor europene, domnule Rusu

Lucian Petrică Rusu: Sigur. Aș putea să încep cu cei peste 120 milioane de euro atrași pentru a aduce gazul în casele ieșenilor. Extinderea rețelei înseamnă un nivel de trai mai ridicat pentru oameni și o creștere semnificativă a potențialului de dezvoltare locală.

Iașul liberal înseamnă că dezvoltăm nu doar mediul urban ci și zonele rurale. Prin programul ”Anghel Saligny”, inițiat și susținut de Partidul Naţional Liberal, în județul Iași au fost semnate aproape 120 de contracte cu beneficiari în mediul rural, valoarea totală fiind de peste 1,5 miliarde de lei. Peste 85% din totalul contractelor semnate prin acest program vizează obiective din zona rurală. Mai mult, cele 478 de obiective finanțate prin Planul Național de Dezvoltare Locală, însumând 1,5 miliarde de lei, sunt destinate tot mediului rural în județul Iași.

Pentru echipa PNL Iași educația reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai dezvoltării și de aceea investim în consolidarea unui învățământ de calitate la nivelul întregului județ. De exemplu, prin PNRR vom moderniza școlile cu echipamente digitale, laboratoare, cabinete școlare, mobilier, materiale didactice în valoare de aproape 60 de milioane de euro. Mai mult, pentru a reduce abandonul școlar am depus peste 100 de proiecte în valoare de 22,5 milioane de euro pentru 103 școli.

Construim și reabilităm școli în întreg județul iar Consiliul Județean Iași a depus un proiect de peste 7 milioane de euro pentru achiziționarea a 26 microbuze moderne pentru 26 localități, pentru care procedurile de achiziție sunt deja demarate. Educația timpurie este o prioritate și de acceea, județul Iași pilotează și primele 4 servicii complementare (ludoteci și grădinițe comunitare) pentru copii sub 6 ani. La fel de importantă este și formare profesioniștilor de care avem atâta nevoie și de aceea Iașul a semnat contractul de 25 milioane de euro pentru dezvoltarea Consorțiului pentru Învățământul Dual AGRITECH, un parteneriat intre Primaria Municipiului Iași și Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi.

Costel Alexe, candidatul PNL la conducerea Consiliului Județean Iași, a reușit să transforme județul într-un reper la nivel național, investind în infrastructură, educație, sănătate și servicii adecvate pentru cetățeni. Datorită eforturilor sale și ale întregii echipe liberale din regiune, astăzi, sloganul „Moldova vrea autostradă!” a trecut de la speranță la fapte.

 

Astăzi, Iașul, are cel mai mare aeroport din România. Ați inaugurat, recent, un nou terminal

Lucian Petrică Rusu: Da. Aeroportul Internațional Iași este o investiție de aproape 90 milioane de euro. Recenta inaugurare a noului terminal T4 marchează o etapă importantă în dezvoltarea Aeroportului Iași. În doar 14 luni am reușit să punem pe picioare cel mai amplu proiect din istoria Aeroportului, finalizând în timp record și etapele de implementare. Noul terminal al Aeroportului Iași este un exemplu de bună practică în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, implementarea și finalizarea în timp record a unui proiect de o asemenea anvergură, care va rămâne un reper în următorii cel puțin zece ani.

 

Iașiul este și o destinație turistică foarte atractivă. De altfel, a fost aleasă, destinația turistică a anului 2022. Așa cum știm, „obrazul subțire cu cheltuială se ține”

Lucian Petrică Rusu: Primarul Mihai Chiricaa reușit să transforme Municipiul Iași în destinația de CityBreak a Anului 2022, a atras companii mari care au generat locuri de muncă și o salarizare atractivă. Tot Iașul a găzduit Campionatul Mondial de eSports în 2023 a sprijinit industriile creative pentru a deveni parte din identitatea orașului.

Mai mult, este un veritabil hub de dezvoltare nu doar în zona IT ci și a inovării, investind în parcuri industriale și atragerea investitorilor. Nu degeaba astăzi, Iașul, este cel mai mare județ ca număr de locuitori, după capitală.

Susținerea sistemului medical, educațional și a instituțiilor de cultură sunt printre factorii principali care au contribuit la această dezvoltare. Să nu uităm nici investițiile semnificative în modernizarea transportului public, în digitalizarea și extinderea sa la nivel metropolitan.

Sala Polivalentă Regina Maria, mult așteptată de tinerii ieșeni, a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern deci intră în linie dreaptă.

Niciodată nu a existat un parteneriat mai stabil și mai puternic între Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, primarii liberali și parlamentarii PNL Iași, respectiv între liderii organizațiilor noastre.

Ce intenționați să faceți în mandatul viitor? Care vor fi marile proiecte ale Iașiului?

Lucian Petrică Rusu: Pentru mandatul 2024-2028 ne propunem să finalizăm toate proiectele deja începute și să atragem noi investiții și fonduri nerambursabile pentru a crește calitatea vieții ieșenilor.

Dacă vorbim despre marile proiecte pe care le vom încheia aș menționa, aici: Autostrăzile A7 și A8, Spitalul Regional de Urgență din Iași, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, Sala Polivalentă Regina Maria, Opera Națională Română Iași, Filarmonica Iași.

Aveți și un candidat eligibil la alegerile europarlamentare, pe lista Alianței

Lucian Petrică Rusu: Da, este pentru prima oară cand PNL Iași are un candidat eligibil la alegerile europarlamentare, în persoana lui Alexandru Muraru, președintele PNL Iași. Este un om de cultură, experimentat în zona politicilor naționale și internaționale, care va reprezenta cu succes interesele ieșenilor în forurile de la Bruxelles.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL