Ministerul Finanțelor estimează că deficitul bugetar va ajunge în acest an la 5 % din PIB

Foto PS News

Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după primele două luni ale acestui an, reprezentând 1,67% din PIB, în creştere de 1,7 ori, potrivit Ministerului Finanțelor.

Întrebat dacă deficitul bugetar ar putea depăși recordul din 2023, secretarul de Stat din Ministerul Finanțelor, Marius Alin Andrieș a dat câteva cifre care relevă situația actuală a balanței cheltuieli-venituri din România. Discuția a avut loc în cadrul conferinței “Asigurări. Politici prezente și viitoare” desfășurată joi, 28.03 a.c. la București.

“Deficitul bugetar este o problemă pe care o are Ministerul de Finanțe a o gestiona, de foarte mult timp. Începând din 2019, România se află în procedura de deficit excedentar și un obiectiv principal al ministerului este consolidarea fiscală și o reducere graduală a deficitului bugetar.

“În ultimii ani am reușit o reducere a deficitului structural și a deficitului cash”

“Anul trecut, deși deficitul a fost 5,68, cu o abatere față de ținta inițială de 4,4, comparativ cu 2022 s-a reușit totuși o scădere ușoară.

În 2024, deficitul estimat este de 5% din PIB

“Pentru anul acesta deficitul estimat în construcția bugetului este de 5% din PIB. Deficitul aferent primelor două luni pe anul 2024, acesta este de 1,67% din produsul intern brut. Acesta s-a determinat pe de o parte de o creștere a cheltuielilor publice, în special cheltuielile de capital. Unele cheltuieli s-au realizat semnificativ, în primele două luni ale anului”.

Veniturile au crescut cu 17,2% în primele luni ale anului comparative cu aceeași perioada a lui 2023

„Din perspectiva veniturilor pe primele două luni, din veniturile totale am avut 86,67 miliarde de lei ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 17,2% comparativ cu anul 2023.

Asta denotă într-o oarecare măsură efectele pachetul legislativ adoptat în anul 2022. Bineînțeles că din perspectiva veniturilor, în special, o imagine mai amplă cu privire la efectul pachetului legislativ o vom avea la finalul lunii aprilie, când vom observă, care este amploarea acestor măsuri în perspectiva veniturilor și vom constată dacă sunt devieri semnificative de la țintele pe care pe care noi le-am avut”, a încheiat Alin Marius Andrieș.

Potrivit Europa Liberă România, dinamica veniturilor a fost susţinută cu precădere de evoluţia încasărilor din contribuţii de asigurări, TVA, fonduri europene, impozit pe salarii şi accize.
Încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 7,74 miliarde lei, înregistrând o creştere de 8,1% (an/an).

Veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat un avans de 23,6%, peste evoluţia fondului de salarii din economie (17,9%).

Dinamica acestei categorii de încasări a fost influenţată de:
• modificarea reglementărilor privind facilităţile fiscale acordate salariaţilor din sectorul construcţii, agricol, industria alimentară şi a activităţilor de creare de programe pentru calculator (O.U.G. nr. 93/2023 şi Legea nr. 296/2023),
• majorarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată (H.G. nr. 900/2023),
• majorarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru sectoarele construcţii, agricol şi industria alimentară (O.U.G. nr. 93/2023).

Evoluţii pozitive au fost înregistrate şi în cazul încasărilor din impozitul pe veniturile din pensii (56,2%) şi aferente declaraţiei unice (30,6%).

Pe de altă parte, încasările din impozitul pe dividende au consemnat o contracţie de 44,9%, pe fondul unui efect de bază ridicat (creşterea semnificativă a dividendelor din ian. 2023 distribuite în baza situaţiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2022, cu reţinerea cotei de impozit de 5%).

Contribuţiile de asigurări au înregistrat 30,23 miliarde lei, în creştere cu 25,4% (an/an), peste evoluţia fondului de salarii din economie.

Încasările nete din TVA au înregistrat 20,34 miliarde lei, în creştere cu 16,5% (an/an).

De asemenea, valoarea restituirilor de TVA s-a majorat cu 6.5% faţă de nivelul rambursat în aceeaşi perioadă a anului trecut (4,43 miliarde. lei în ianuarie-februarie 2024, comparativ cu 4,16 miliarde lei în ianuarie-februarie 2023).

Veniturile din accize au însumat 6,26 miliarde lei, consemnând o creştere de 17,6% (an/an), susţinută de evoluţia încasărilor din accizele pentru produsele din tutun (+28,1% an/an).

Totodată, dinamica încasărilor din accizele pentru produsele energetice a revenit în teritoriul pozitiv în februarie (+3% în primele două luni 2024 an/an), pe fondul majorării accizei la combustibili, concomitent cu o uşoară redresare a dinamicii anuale a consumului de carburanţi.

Evoluţia lunară a încasărilor din accize prezintă în general o volatilitate mai ridicată, determinată de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscală a produselor accizabile.

Veniturile nefiscale au însumat 6,62 miliarde lei, înregistrând o contracţie de 6,0% (an/an) – în ameliorare faţă de luna anterioară, explicată în principal de evoluţia încasărilor din redevenţe petroliere.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate şi donaţii au totalizat 8,22 miliarde lei, în creştere cu 46,4% (an/an).

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 115,66 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 27,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2024 au înregistrat o creştere cu 1 punct procentual faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, de la 5,7% din PIB la 6,7% din PIB.

Cheltuielile de personal au însumat 24,19 miliarde lei, în creştere cu 19,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 1,4% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ţinând cont de creşterile salariale acordate în anul 2023.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost 14,39 miliarde lei, în creştere cu 25,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. O creştere se reflectă la bugetele locale, respectiv 27,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de 11,8% pentru decontarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală şi a medicamentelor utilizate în programele naţionale de sănătate.

Cheltuielile cu dobânzile au fost de 6,66 miliarde lei, cu 0,61 miliarde lei mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu asistenţa socială au fost de 38,74 miliarde lei în creştere cu 11,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Evoluţia cheltuielilor cu asistenţa socială a fost influenţată, în principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8% a punctului de pensie, respectiv de la 1.785 lei la 2.032 lei, a îndemnizaţiei sociale pentru pensionari (pensia minimă) de la 1.125 lei la 1.281 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii.

Cheltuielile cu asistenţa socială au fost influenţate şi de plăţile suportate de la bugetul de stat pentru compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale, respectiv pe cele două luni ale anului 2024, au fost în sumă de 1,42 miliarde lei.

Cheltuielile cu subvenţiile au fost de 2,61 miliarde lei, în principal, această sumă reprezintă subvenţii pentru transportul de călători, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, precum şi

pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale al consumatorilor noncasnici (878,79 milioane lei) care reprezintă 33,66% din total subvenţii.

Alte cheltuieli au fost de 1,97 miliarde lei, reprezentând în principal, burse pentru elevi şi studenţi, susţinerea cultelor, despăgubiri civile.

Cheltuielile privind proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvenţiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 9,09 miliarde lei, cu 43,89% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în valoare de 17,1 miliarde lei, fiind de peste două ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, când au fost în valoare de 8,07 miliarde lei.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: