Ministrul Familiei candidează la alegerile din 2024: „Sunt un om de echipă!”

Ceremonie de depunere a jurământului de învestitură a Nataliei Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, la Palatul Cotroceni din București, 19 iulie 2023. Inquam Photos / George Călin
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, candidează la alegerile parlamentare din acest an. Anunțul a fost făcut în direct la Puterea Știrilor.

„Nu (n.r – întrebată dacă va candida la alegerile europarlamentare, așa cum s-a zvonit), voi candida la alegerile parlamentare. Îmi doresc să candideze cât mai multe femei, încurajăm acest lucru, și chiar aș vrea să văd finalizate și listele pentru primele alegeri, pentru că la modul declarativ toate partidele au spus că vor susține participarea a cât mai multe doamne, dar vreau să vedem și faptic. Până în momentul de față, PSD are cea mai mare reprezentative în Parlamentul României.

Toate instituțiile Uniunii Europene transmit același semnal: e nevoie de o egalitate de șanse, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Sunt un om de echipă și rămân alături de echipă”, a declarat ministrul Familiei, Natalia Intotero.

 

Comasarea alegerilor: liderii coaliției de guvernare nu au ajuns la un acord

Discuțiile despre comasarea alegerilor, unul dintre cele mai intens dezbătute subiecte din ultima perioadă, ar urma să fie reluate vineri, după ce, luni seara, liderii coaliției de guvernare nu au ajuns la un acord.

Procedural, alegerile locale trebuie organizate pe 29 septembrie 2024, iar noii aleși locali trebuie validați în funcție în termen de 20 de zile de la data alegerii în funcție. În 2020, alegerile locale au avut loc în 27 septembrie prin urmare mandatul aleșilor locali expiră în 2024 pe 5 octombrie.

Decizia de comasare cu europarlamentarele ar presupune organizarea alegerilor locale cu trei luni înainte de termen urmând ca cei aleși pe funcții în administrația locală să aștepte trei luni până la preluarea mandatului.

Procedural Guvernul este cel care stabilește data organizării alegerilor prin Hotărâre de Guvern. Decizia politică trebuie luată până pe 1 februarie 2024, pentru a permite Parlamentului să modifice legile și, în cazul unei contestări la Curtea Constituțională, să se încadreze în timp pentru a veni decizia. Guvernul trebuie să emită HG de organizare a alegerilor europarlamentare la începutul lunii martie.

Reamintim că săptămâna trecută, liderii Coaliției au discutat despre posibilitatea de a organiza alegerile locale cu trei luni mai devreme, pe 9 iunie, odată cu alegerile europarlamentare.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: