Nicușor Dan și dezastrul urbanistic din București: 4 ani pierduți degeaba

Primarul Municipiului Bucuresti, Nicusor Dan
Sursa foto: INQUAM / SABIN CIRSTOVEANU

Nicușor Dan, actualul primar al capitalei, a provocat un dezastru cu PUZ-urile sectoarelor. După 4 ani de la declanșarea acestui război, primarul nu a prezentat nicio soluție pentru oraș. Nicușor Dan s-a folosit de mai multe ONG-uri doar pentru a bloca dezvoltarea orașului, însă proiectele și soluțiile întârzie să apară.

Blocarea PUZ-urilor

În 2021, la doar câteva luni după câștigarea alegerilor, Nicușor Dan a decis să blocheze Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) ale sectoarelor din capitală. Primarul Dan a declanșat atunci procedura de suspendare a acestora, dorindu-și să le modifice.

Nicușor Dan a intrat imediat în conflict cu dezvoltatorii imobiliari, deoarece fără PUZ-uri nu mai putea fi continuate unele proiecte și nici începute unele noi.

Războiul dintre primar și dezvoltatori imobiliari s-a mutat în instanță, unde atât primăria, cât și oamenii de afaceri au încercat să-și apere interesele. Primarul s-a asociat cu mai multe ONG-uri pentru a convinge instanțele.

Deși dezvoltarea Bucureștiului s-a făcut haotic, fără reguli clare și nimeni nu a controlat noile construcții, nici primarul Nicușor Dan nu a dat dovadă că ar ști ce vrea să facă în capitală. După suspendarea PUZ-urilor de sectoare, acesta n-a propus nicio soluție și nu s-a arătat dispus să negocieze cu cetățenii sau dezvoltatorii imobiliari.

Primarul a promis că va face o analiză juridică a fiecărui PUZ de sector, dar nici după 3 ani nu a prezentat așa ceva. Nicușor Dan doar a suspendat PUZ-urile și apoi a dispărut, fiind blocat în lupte în instanță.

Războiul din instanțe

După 3 ani de procese, primarul continuă războiul din instanțe, dar fără să aducă vreo schimbare importantă pentru capitală.

„PUZ Sector 4 este din nou suspendat, printr-o decizie pe care Curtea de Apel București a pronunțat-o la începutul acestei săptămâni. În condițiile în care PUZ-urile sectoarelor 1,3,5 și 6 sunt anulate definitiv”, a declarat Nicușor Dan.

Chiar dacă unele PUZ-uri au fost anulate în instanță, primarul capitalei nu a luat măsuri pentru a le îmbunătăți. Încă din 2021, PUZ-urile Sector 3 și Sector 6 au fost anulate. Ciprian Ciucu, primarul Sector 6, a prezentat modificările și i-a cerut lui Nicușor Dan să aprobe PUZ-ul sectorului. Primarul capitalei a ignorat solicitările lui Ciucu. Primăria Sector 6 nu are nici acum un PUZ aprobat de Primăria București, iar Nicușor Dan îi cere lui Ciucu să mai aștepte „o lună, două”.

Situație asemănătoare și în Sectorul 3, unde primarul Robert Negoiță i-a cerut primarului capitalei să aprobe PUZ-ul pentru fluidizarea traficului și reducerea poluării. Nicușor Dan a ignorat solicitările lui Robert Negoiță, fiind chiar un război între cei doi primari.

Aceste situații arată că Nicușor Dan nu are nicio idee despre ceea ce vrea să facă în București. Singurul său scop a fost blocarea PUZ-urilor, pentru ca ulterior să controleze primarii de sector.

Nicușor Dan nu a făcut nici PUG-ul

Bucureștiul, una dintre cele mai mari capitale UE, nu are nici acum un Plan Urbanistic General (PUG), ceea ce arată dezastrul urbanistic din capitala României. De 4 ani, Nicușor Dan se chinuie să finalizeze prima versiune a PUG, dar acesta întârzie de fiecare dată. Primarul a acuzat că anumite studii au fost refăcute, deoarece erau prea vechi.

Nicușor Dan a recunoscut că PUG-ul pentru București ar putea intra în avizare și dezbatere publică cel mai devreme în „vară”.

„Deci, suntem cu un decalaj de şase luni faţă de ce am promis. În vara aceasta o să avem prima variantă a Planului Urbanistic General, care o să intre în dezbatere şi, bineînţeles, în circuitul de avizare la vreo 30 de instituţii care trebuie să îl avizeze”, a declarat primarul.

„Vara” e un termen foarte vag, care nu ajută pe nimeni. De 4 ani, primarul capitalei trebuie să le explice oamenilor ce vrea să facă în oraș. Și nici până acum nu are vreo idee clară.

În ultimii 4 ani, Bucureștiul nu a înregistrat niciun progres. Primarul a reușit doar să blocheze niște PUZ-uri. Tot de 4 ani, Bucureștiul nu are niciun PUG, care depinde de Primăria București. Sunt 4 ani pierduți degeaba, iar primarul Nicușor Dan a pierdut războiul PUZ-urilor deoarece nu a reușit să le îmbunătățească.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: