Pensii 2024. Cele mai importante schimbări pentru români

Sursă Foto: Facebook / Poșta Română

Pensii 2024 în România – Noua lege a pensiilor va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, dar unele prevederi sunt aplicabile de la 1 ianuarie. În ansamblu, una dintre cele mai importante dintre noile măsuri este și cea care întristează mulți români: vizează vârsta de pensionare, care va fi aceeași pentru bărbați și femei, adică 65 de ani (Acum femeile ies mai devreme la pensie decât bărbații).

Punctul de pensie

Până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați va fi egalizată treptat la 65 de ani. În plus, de la 1 ianuarie 2024 se aplică și în România opțiunea de amânarea pensionării. Oamenii vor avea posibilitatea de a continua activitatea până la 70 de ani.

Un alt aspect important este majorarea punctului de pensie, măsură care se aplică de la 1 ianuarie 2024. Punctul de pensie va fi majorat cu 13,8%, și va crește de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.

Pentru a obține dreptul la pensie, este necesar un minim de 15 ani de contribuții, fără a lua în considerare perioadele necontributive asimilate. Așadar, stagiul de cotizare pentru pensionare la cel mai minim nivel rămâne la 15 ani, iar ce complet obligatoriu de 35 de ani. Anumite categorii de persoane se vor putea pensiona la 60 de ani.

Pensiile cresc de două ori în 2024, prima majorare fiind deja aplicată din luna ianuarie, după cum a precizat Ministerul Muncii, iar a doua din toamnă când se va face și recalcularea după noua formulă.

Cum se calculează pensia

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).

VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Punctele de stabilitate și cum se acordă

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL