Pentru ce produse și servicii crește TVA

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, la Digi24, că TVA-ul pentru panouri fotovoltaice va fi majorat de la 5 la 9%, în timp ce cota TVA pentru HoReCa rămâne la același nivel, de 9%.

Totodată, cluburile, sălile de sport și festivalurile vor înregistra o creștere a TVA-ului, de la 5 la 19%. Ministrul a mai precizat că a fost agreat în coaliție ca aceste măsuri să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, însă data se poate schimba, totul depinzând de momentul aprobării lor, respectiv de asumarea răspunderii pentru acestea.

Marcel Boloș a dat asigurări că TVA-ul pentru alimente și medicamente nu va fi majorat.

„Nu se majorează TVA la alimente si medicamente. Așa rămâne. Este agreat în Coaliție. Este pentru protejarea populației. O astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide. Afectăm direct populația prin consumul de alimente și medicamente. În centrul măsurilor a fost să protejăm oamenii și mediul de afaceri. Nu va exista cota de TVA peste 19%. Noi suntem printre puținele țări din UE care avem cea mai redusă cotă de TVA”, a dat asigurări Boloș.

„Este adevărat că economia are de recuperat (…). A fost un agrement în coaliția de Guvernare, astfel încât aceste cote, care sunt o facilitate pentru România, să fie menținute și să putem să avem totuși o abordare pe termen lung pentru ceea ce înseamnă atragerea de investiții și protejarea populației”, a mai explicat ministrul.

Parafrazându-l pe Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor a spus că „în situația cluburilor, dacă TVA-ul nu mai este de 5%, ci 19%, presupun că nu este o nenorocire”.

„Nu cred că este o nenorocire că o astfel de soluție se aplică. Există acord. În ceea ce privește data aplicării, este o discuție în sine, pentru că noi am reușit 3 luni consecutiv să păstrăm deficitul în parametri normali și constanți (2.33% din PIB în iunie, 2.34% din PIB în iulie, 2.66% în august), dacă reușim prin măsurile interne să stabilizăm deficitul, sigur, va decide coaliția, cred că cel mai rezonabil este intrarea de la 1 ianuarie. Așa ar fi rezonabil. Să avem un orizont de timp suficient pentru ca măsurile să fie implementate, pentru ca industriile să își facă un calcul, un plan”, a mai spus acesta.

Crește TVA-ul și pentru produsele bio-tradiționale, de la 5 la 9%.

„Este o aliniere, fiindcă era o disproporționalitate în ceea ce privește produsele alimentare și gândirea pentru coaliție a fost să avem această aliniere a cotei de TVA pentru produsele alimentare și, din punctul acesta de vedere, probabil că se va ajunge la forma finală a deciziei în coaliție pe acest demers”, a mai spus oficialul. TVA-ul pentru energia termică rămâne de 5%, iar TVA-ul pentru fotovoltaice crește la 9%, tot de la 1 ianuarie.

Ministrul a explicat că Guvernul nu își dorește ca populația să fie afectată, astfel încât nu va crește TVA-ul la lemnele de foc și energie termică în plină iarnă. Însă, pentru fotovoltaice, există acord de TVA de 9%. În ceea ce privește HoReCa, TVA-ul rămâne la 9%, a spus Marcel Boloș.

„Cel putin, discuția pentru moment este sa avem păstrată această cotă de 9%. Desigur, dacă vor exista modificări, coaliția le va anunța oficial. Aceasta este poza de moment”, a explicat acesta. Pachetul de consolidare fiscal-bugetară cuprinde trei tipuri mari de măsuri, analizate de Guvern. Prima este cea referitoare la reducerea de cheltuieli publice, „pentru că este o măsură care ține de respectul pe care trebuie să-l acordăm folosirii banilor publici și mai ales a celor care provin din impozite și taxe”, a transmis Marcel Boloș.

A doua este destinată combaterii evaziunii fiscale și cuprinde la rându-i alte măsuri pentru o colectare mai bună a impozitelor și taxelor care trebuie administrate pentru buget, iar cea de-a treia măsură face referire la ajustarea fiscală sau măsurile fiscal-bugetare care au fost dezbătute și pentru care România a avut un dialog deschis cu Comisia Europeană.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: