Peste jumătate din populația cu drept de vot a României, nehotărâtă: românii nu știu dacă să meargă sau nu la vot

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Puțin peste jumătate din populația cu drept de vot a României este nehotărâtă, nu știe dacă să meargă să voteze la alegeri sau nu, susține sociologul Vladimir Ionaș. Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, directorul Avangarde a explicat și motivele pentru care românii nu mai au încredere în clasa politică, unul dintre acestea fiind chiar dezamăgirea cauzată de partidele nou înființate, un exemplu fiind chiar USR.

„Nu va fi o prezență record la alegerile europarlamentare de anul acesta”

„Electoratul votează atunci când consideră că are pe cine să voteze, când se simte reprezentat. Poate să fie și 10 scrutine într-un an. Dacă oamenii vor considera că trebuie să iasă să voteze pe cineva, o vor face(…). Din punctul meu de vedere, nu va fi o prezență record la alegerile europarlamentare de anul acesta, tot în jurul de 50%. Comasarea alegerilor nu schimbă nimic atunci când vorbim de prezență. Faptul că se comasează sau nu alegerile, acest lucru nu influențează prezența la vot.

Puțin peste jumătate din populația cu drept de vot a României este nehotărâtă, nu știe dacă să meargă să voteze la alegeri sau nu. Politica îi dezamăgește pe români. Mulți dintre cei care astăzi stau acasă, au fost la un moment dat convinși că USR-ul, de exemplu, reprezintă altceva, un altfel de politică, iar în momentul de față consideră că nimeni nu poate reprezenta interesele lor și atunci preferă să nu participe la un tur electoral și să nu voteze. E o decizie asumată a românilor. Ei sunt dezamăgiți de toată clasa politică, vorbim și de președinte, vorbim și de partidele politice. Președintele, să nu uităm, a fost omul votat de un număr record de cetățeni și iată că în momentul de față susținerea pentru aceasta a scăzut extrem de mult”, a declarat sociologul Vladimir Ionaș, în direct la Puterea Știrilor.

 

 

Liderii coaliţiei au agreat miercuri ideea comasării alegerilor europarlamentare cu localele, în 9 iunie. În acest caz, cele două partide vor merge pe listă comună la alegerile pentru PE, iar cap de listă ar putea fi desemnată o femeie. Pe de altă parte, PSD ar dori ca alegerile prezidenţiale să aibă loc în luna septembrie, iar cele parlamentare să rămână în luna decembrie, la termen. În acest caz, noul preşedinte ales ar urma să aştepte ca actualul preşedinte să îşi încheie mandatul.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: