POLITICO – Clasamentul celor mai „șarmanți” politicieni din Europa

Cuvântul anului 2023, potrivit dicționarelor de la Oxford, este „rizz” – adică cineva cu „stil, farmec, atrăgător”. Sau „șarm”, cum ar spune bătrânii.

Bineînțeles, acest lucru a făcut ca POLITICO să se întrebe: Ce care sunt politicienii din Uniunea Europeană cu cel mai mult șarm și cine este cel mai lipsit de această calitate? În urma unui sondaj efectuat la sediul publicației, s-a ajuns la un rating definitiv. Dar, scrie POLITICO, înainte de a începe să trimiteți comentarii furioas, trebuie să spunem că, uneori, oamenii răi au mai mult șarm și că un scor mare pe „rizzometrul” publicației nu reprezintă o neapărat o aprobare a acestora.

Președintele francez Emmanuel Macron – scor total: 4/10

Președintele francez era cândva foarte apreciat – zâmbetul obraznic, populismul centrist îi făceau pe europeni să fie topiți după el. Din păcate, așa cum se întâmplă adesea, Macron a zburat prea aproape de soare. Prima greșeală a fost mustrarea unui elev care i s-a adresat cu „tu”, urmată de ordinul de a i se adresa cu „domnule președinte”. După asta, lucrurile au scăpat de sub control.

Cancelarul german Olaf Scholz – scor total: 2/10

Este greu să găsești un politician cu mai puțin șarm decât cancelarul german. Fie că ține discursuri în Bundestag, fie că răspunde la întrebările reporterilor în direct la televizor, Olaf Scholz are bățoșenia unui expert contabil care se încruntă în fața declarației de venit. Ca să fim corecți, probabil că nu ne dorim prea multă veselie de la liderul celei mai mari puteri economice a Uniunii, dar nici să avem în față o piatră imobilă cu o față pictată pe ea.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski – scor total: 9/10

Fraze de succes, discursuri inspiraționale, curaj până-n pânzele albe, mișcări de dansator – plus că tot internetul este fanul „regilor scunzi”. Zelenski a fost o celebritate înainte de a deveni președintele Ucrainei, iar acest lucru se observă.

Premierul italian Giorgia Meloni – scor total: 3/10

Premierul italian a început cu un nivel scăzut de entuziasm – se pare că dacă îți construiești un brand personal pe baza iubirii pentru „Stăpânul inelelor” nu câștigi puncte în rândul celor cool. Dar lucrurile s-au deteriorat în acest an, când Meloni a căzut în plasa unei farse făcute de comedianți ruși care pretindeau că sunt oficiali ai Uniunii Africane.

Ne-am aștepta la mai multă inteligență digitală din partea unei persoane care se pare că s-a autointitulat „micul dragon al subnetului italian”.

Fostul premier britanic Boris Johnson – scor total: 7/10

Primul ministru britanic Rishi Sunak nu are deloc farmec. Liderul laburist Keir Starmer? Complet lipsit de „rizz”. Liz Truss nu este cu siguranță „Rizz Truss”. Nigel Farage are un pic de șarm, dar personajul său excentric este atât de artificial, încât copiii îl pot depista de la un kilometru distanță. Nu, cel mai tare politician britanic este Alexander Boris de Pfeffel Johnson.

Știm la ce vă gândiți: o persoană cu numele „de Pfeffel” nu poate fi șarmant. Suntem la fel de surprinși ca oricine. Și totuși, există ceva la această fanfaronadă și la această bombăneală de sine-stătătoare, care susține Ucraina, care este atât de anti-șarm, încât este chiar fermecător.

Președintele Parlamentului European Roberta Metsola – scor total: 6/10

Poate că nu este la fel de tare ca Barack Obama (10/10), dar Metsola este cel mai tare președinte al Uniunii Europene. Desigur, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are o anumită calitate de vedetă, dar pierde puncte pentru cruciada ei împotriva lupilor.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, între timp, nu va fi niciodată șarmant după incidentul diplomatic cunoscut sub numele de „Sofagate”, când, la o întâlnire diplomatică cu von der Leyen, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, Michel s-a așezat lângă Erdogan, forțând-o pe președinta Comsiei să se așeze pe o canapea, la distanță.

Președintele rus Vladimir Putin – scor total: 0/10

Uite, am putea să vă spunem că a purta un război neprovocat și brutal împotriva vecinilor tăi nu este șarmant. Am putea să vă spunem că publicarea unor fotografii de scenă cu dvs. călărind cai și vânând fără cămașă nu are „rizz”. Am putea chiar spune că a fi prieten cu liderii nu prea supremi ai Coreei de Nord și Iranului nu îți creează o imagine fermecătoare.

Dar nu este nevoie să o facem. Dintre toți liderii mondiali la care ne putem gândi, Vladimir Putin este cel cu care am dori cel mai puțin să bem o ceașcă de ceai sau o bere.

Autor: Zoya Sheftalovich, politico.eu.

Ilustrații: Dato Parualva/POLITICO (via Getty Images)

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL