Politico: Mai poate ceva să oprească ascensiunea liderului francez de extremă dreapta Jordan Bardella

Sursa: X

Marine Le Pen este în continuare imaginea extremei drepte franceze, dar protejatul ei în vârstă de 28 de ani, Jordan Bardella, îi calcă pe urme şi îi fură veşnicului personaj politic, din ce în ce mai mult, lumina reflectoarelor. În acest timp, oficialii pro-Macron se străduiesc să găsească o modalitate eficientă de a stopa ascensiunea carismaticului tânăr, pe măsură ce se apropie alegerile europene, relatează POLITICO.

Partidul Rassemblement National (RN, Reunirea Naţională), de extremă dreapta, şi-a lansat oficial campania pentru alegerile europene la sfârşitul săptămânii trecute în oraşul portuar Marsilia, cu doar trei luni înainte de vot. Mii de susţinători s-au adunat la un centru de expoziţii, cu steguleţe tricolore franceze prezente în toată sala, pentru a da startul sezonului electoral sub sloganul „Franţa s-a întors, Europa s-a născut din nou”. Cele mai puternice urale nu au venit însă pentru Le Pen, ci pentru carismaticul preşedinte al partidului, Jordan Bardella.

Liderul partidului, născut la Paris, a devenit un nume cunoscut în politica franceză într-o perioadă relativ scurtă de timp, de când a devenit şeful partidului, la sfârşitul anului 2022. Potrivit unor sondaje recente, Bardella ar putea conduce extrema dreaptă franceză spre cea mai mare victorie de până acum în cadrul unor alegeri la nivel naţional. Se estimează că partidul său va obţine aproape 30% din voturi la alegerile europene din iunie, cu 10 puncte în faţa listei pro-Macron. RN nu a atins niciodată pragul de 25 la sută într-o competiţie desfăşurată în toată Franţa.

Extrema dreaptă franceză a crescut în popularitate în ultimul deceniu – pe un val de populism întâlnit şi în alte părţi ale Europei – şi a obţinut rezultate tot mai bune, scrutin după scrutin. Iar Bardella a jucat un rol cheie în consolidarea partidului său de când a devenit lider. El este acum una dintre vedetele politice cu cea mai rapidă ascensiune din Franţa.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL