Preşedintele Erdogan va fi primit la Casa Albă la 9 mai

Recep Tayyip Erdogan / Facebook Recep Tayyip Erdogan
Sursa foto: Facebook / Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va efectua o vizită oficială la Washington în data de 9 mai şi va fi primit la Casa Albă de omologul său Joe Biden, a declarat vineri o sursă oficială de la Ankara pentru AFP.

Va fi prima întâlnire în Biroul Oval între cei doi preşedinţi.

Recep Tayyip Erdogan a mai fost primit anterior de preşedintele Donald Trump.

Reuters, care redă aceeaşi informaţie citând o sursă de securitate de la Ankara, mai spune că şeful serviciilor de informaţii din Turcia, Ibrahim Kalin, se va întâlni cu membri ai Camerei Reprezentanţilor din SUA pentru discuţii despre această vizită planificată şi despre alte probleme bilaterale. Joi şi vineri, ministrul turc de externe Hakan Fidan şi ministrul turc al apărării Yasar Guler s-au întâlnit, de asemenea, cu delegaţia americană.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Washingtonului sau a Ambasadei SUA la Ankara cu privire la această vizită.

Relaţiile dintre Washington şi Ankara s-au ameliorat recent după ce Turcia, membră a NATO, a aprobat intrarea Finlandei şi apoi a Suediei în Alianţa Nord-Atlantică, după douăzeci de luni de tergiversări.

În urma acestui fapt, preşedintele Biden, în ianuarie, şi apoi Congresul american, în februarie, au aprobat vânzarea de avioane de vânătoare americane F-16 către Turcia, punând capăt unor luni de negocieri între Washington şi Ankara.

Cu toate acestea, tensiunile persistă între cei doi aliaţi, inclusiv în ceea ce priveşte nordul Siriei, unde forţele americane sunt aliate cu militanţii kurzi pe care Ankara îi consideră terorişti.

De asemenea, Washingtonul a făcut presiuni asupra Ankarei pentru a face mai mult pentru a opri bunurile care tranzitează spre Rusia şi despre care spune că sunt folosite în efortul de război al Moscovei în Ucraina. Până să ajungă la Washington, Erdogan îl aşteaptă în vizită, poate chiar în această lună, pe liderul rus, Vladimir Putin.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: