Război în Israel: Netanyahu spune că nu există nicio încetare a focului

război în Israel
Sursa foto: timesofisrael.com

UPDATE 16:48

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni luni seară, la ora 22:00 GMT, pentru a vota asupra conflictului dintre Israel și Hamas, a confirmat ONU, surse diplomatice făcând referire la două proiecte de rezoluție concurente.

Rusia a distribuit vineri statelor membre ale Consiliului un proiect de rezoluție care va fi supus la vot și care cere „încetare umanitară a focului imediată, durabilă şi deplin respectată” și un acces umanitar „fără obstacole” în Fâșia Gaza asediată, potrivit acestor surse.

Brazilia, care deține luna aceasta președinția Consiliului, va prezenta de asemenea un text care condamnă „odioasele atacuri teroriste ale Hamas”.

UPDATE 16:31

Un grup de persoane cu camioane au luat combustibil și echipamente medicale dintr-un complex al ONU din orașul Gaza.

Agenția de Ajutor și Lucrări a Națiunilor Unite (UNRWA) spune că aceștia au pretins că sunt oficiali locali din domeniul sănătății.

Camerele de securitate care monitorizează în mod normal intrarea și ieșirea din sediul UNRWA au fost deteriorate în urma unor explozii din ultimele zile – și nu este clar cine este responsabil, potrivit Sky News.

UPDATE 15:00

Biden își anulează o deplasare în Colorado, alimentând speculațiile privind o posibilă călătorie în Israel.

ONU avertizează asupra „abisului din Orientul Mijlociu” în timp ce criza umanitară se agravează în Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat în legătură cu un potențial „abis în Orientul Mijlociu”, în timp ce criza umanitară din Gaza se adâncește înainte de o probabilă ofensivă terestră israeliană, iar escaladarea conflictului riscă să se extindă la nivel regional, potrivit CNN.

UPDATE 12:49

Temeri cu privire la o escaladare a războiului dintre Israel şi Hamas s-au consolidat în weekend, după ce Teheranul a avertizat duminică cu privire la faptul că ”nimeni” nu poate ”garanta controlul situaţiei” în cazul unei ofensive terestre în Fâşia Gaza, iar Statele Unite au anunţat că se tem de o eventuală implicare a Teheranului”, relatează AFP.

Ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a avertizat duminică, într-o vizită în Qatar, cu privire la o posibilă ”lărgire a conflictului”.

”Dacă atacurile regimului sionist împotriva populaţiei civile fără apărare din (Fâşia) Gaza continuă, nimeni nu poate garanta controlul situaţiei”, a avertizat el.

Există ”riscul unei escaladări a acestui conflict, al deschiderii unui al doilea front în nord şi, bineînţeles, al implicării Iranului”, a avertizat un consilier în probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, într-un interviu acordat duminică CBS News.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale americane (NSC) de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că nu vrea să vadă altă grupare teroristă, la Hezbollah, extinzându-l şi deschizând (noi) fronturi”.

Consiliera Specială ONU în Prevenirea Genocidelor Alice Wairimu Nderitu a evocat, tot duminică, într-un comunicat ”riscul foarte grav al unei escaladări militare în regiune”.

UPDATE, ora 11.05

Israelul, Egiptul şi Statele Unite s-au pus de acord asupra unui armistiţiu în sudul Fâşia Gaza, începând de la ora locală 6.00 (şi ora României), anunţă surse egiptene.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Armata israeliană și-a continuat, peste noapte, raidurile împotriva structurilor Hamas și Hezbollah. Loviturile asupra obiectivelor Hezbollah vin în urma tirurilor de duminică îndreptate spre Israel. În același timp, au continuat atacurile în Fâșia Gaza, unde armata israeliană pregătește o masivă ofensivă terestră, aeriană și navală. Semiluna Roșie palestiniană afirmă că unele dintre rachetele israeliene au căzut în apropierea celui mai mare spital din regiune. Acesta ar fi trebuit evacuat, însă conducerea a refuzat, din cauză că în sudul Fâșiei Gaza nu exista infrastructura medicală pregătită să preia bolnavii.

Situația umanitară în enclava palestiniană continuă să se agraveze, conform Organizației Națiunilor Unite. Totuși, după șase zile, Israelul a reluat alimentarea cu apă în sud. Încearcă, în acest fel, să grăbească evacuarea a peste un milion de civili, după ce trei ultimatumuri au expirat. Israelul le-a cerut oamenilor din Gaza să se mute în sud, ca să nu fie victime ale atacurilor sale împotriva structurilor Hamas. Această evacuare sau strămutare se desfășoară cu mare dificultate, mai ales după ce gruparea teroristă a blocat căile de acces. Armata israeliană spune că 500.000 de oameni s-au mutat din nord în sud și anunță că menține cele două rute de evacuare.

Mulțimi de oameni se adună la Rafah

O mulțime de oameni din Gaza s-au adunat la punctul de trecere al graniței de la Rafah, după apariția informațiilor conform cărora acesta ar urma să fie redeschis după un acord agreat între Israel, SUA și Egipt. Redeschiderea acestui punct de trecere ar permite inclusiv intrarea în Gaza a ajutoarelor umanitare și ar permite, de asemenea, ieșirea din teritoriu al cetățenilor străini. La acest moment, însă, Rafah, rămâne închisă, scrie BBC.

Rafah, aflată la granița între peninsula egipteană Sinai și Gaza controlată de Hamas, este singurul punct de trecere de graniță care nu e controlat de Israel. Guvernul de la Cairo a cerut, luni, garanții de securitate pentru a permite deschiderea acestui punct de frontieră în timp ce Israelul a cerut inspectarea camioanelor care călătoresc în Gaza pentru a se asigura că nu aduc armament în regiune. Deși surse egiptene spuseseră anterior că un posibil acord fusese agreat, rămâne evident că situația este foarte complicată și că sunt multe probleme de rezolvat înainte ca părțile să ajungă la un consens. Numărul palestinienilor uciși în atacurile israeliene crește

Numărul palestinienilor uciși în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza a depășit, luni, 2.750, în timp ce peste 9.700 sunt răniți, a transmis ministerul sănătății din Gaza, conform The Guardian. Israelul anunță evacuări aproape de granița cu Libanul

Armata israeliană a anunțat că va pune în aplicare un plan de evacuare a comunităților din nordul Israelului, aproape de granița cu Libanul. Locuitorii din 28 de comunități aflate într-o spațiu de 2 kilometri de graniță vor fi relocați în „case de oaspeți” finanțate de stat, a anunțat IDF. Un civil israelian a fost ucisă într-un atac cu rachete al Hezbollah împotriva unuia dintre satele din apropiere de graniță, duminică, conform IDF. Peste noapte, armata israeliană a tras spre ținte militare din Liban care aparțin grupării pro-iraniene Hezbollah. Nu au fost raportate victime. Guvernul israelian dezminte agrearea unui armistițiu în sudul Gaza, scrie digi24.ro.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: