„Regatul gheții”. Imagini spectaculoase de pe lacul Balaton din Ungaria, după vremea foarte rece din ultimele zile

Sursa foto: MetFigyelő

Din cauza vântului puternic, apa lacului Balaton, supranumit „Marea Ungariei”, s-a revărsat pe zonele de coastă, creând „adevărate miracole de gheață”, relatează Blikk. Imagini spectaculoase au fost publicate pe pagina de Facebook MetFigyelő.

Vântul puternic a biciuit apa lacului Balaton, a cărui temperatură este doar cu câteva grade peste punctul de îngheț, iar mai multe zone de pe malul lacului s-au transformat în „regat al gheții”.

Temperatura aerului a fost cuprinsă între -6 și -13 grade Celsius, dimineața devreme, în timp ce apa a avut, în medie, 2,2 grade Celsius. A acoperit țărmurile și s-a transformat în gheață.

Pagina de știri și imagini despre fenomenele meteo MetFigyelő a prezentat fotografii realizate în ultimele zile de la Balatonmária, Balatonfenyves, Balatonlelle, Balatonboglár sau Fonyód.

Ministerul maghiar al Apelor avertizează asupra pericolului din cauza înghețării lacului Balaton, „într-o măsură mai mare pe malul nordic, mai degrabă decât pe malul sudic”.

Există deja, în unele zone, un strat subțire de gheață, dar nu este în niciun caz sigur. Ar trebui să se formeze cel puțin 8-10 centimetri de gheață pentru a putea călca în siguranță pe gheață, iar asta înseamnă și că ar trebui să existe temperaturi mult sub zero grade atât noaptea, cât și ziua, a avertizat Zoltán Illés, angajat al Serviciului de Salvare pe Apă, pentru InfoRádio.



Lacul Balaton, cu o suprafață de 592 de kilometri pătrați, lungimea malului – 236 de kilometri, lățime medie – 15 kilometri, este cel mai mare lac din Europa Centrală. Este și una dintre cele mai importante destinații turistice din regiune.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL