Reguli noi pentru jucării. Bruxelles-ul vrea să introducă un paşaport digital

copil lego jucarii
Sursa foto: Kelly Sikkema on Unsplash

Reguli noi pentru toate jucăriile care se vor vinde în statele membre ale Uniunii Europene. Bruxelles-ul vrea să introducă un paşaport digital care să ofere informaţii despre substanţele care se găsesc în jucării. Măsura are scopul să îi protejeze pe copii de boli cancerigene, ale sistemului endocrin sau respirator.

Mașinuțele, păpușile, plușurile, roboții sau jucăriile de tip lego vor fi mai sigure pentru sănătatea copiilor. Comisia Europeană reînnoiește lista cu substanțele interzise din compoziția jucăriilor. Pe lângă cele cancerigene, vor fi adăugate și substanțe care atacă sistemul endocrin sau respirator și pun sănătatea în pericol.

Pe viitor toate jucăriile care se vor vinde pe rafturile magazinelor din România vor avea obligatoriu un pașaport digital. Cel mai probabil va fi sub forma unui cod QR care odată scanat va oferi informații legate de compoziția materialelor din care sunt fabricate, notează stiri.tvr.ro.

Toate jucăriile vor fi verificate la frontierele statelor membre ale Uniunii Europene. Printr-un sistem informatic loturile vor fi scanate, iar cele care nu sunt conforme nu vor putea trece granița.

“Vor exista și testele care se fac în prezent de laboratoare acreditate. Și desigur că dacă în acel pașaport există părți dubioase ele vor fi trimise la retestare și în final vor fi eliminate de pe piață. Se caută să nu mai intre în spațiul comunitar jucării care nu sunt conforme și care pot să pună în pericol sănătatea copiilor noștri. Fiind electronic va fi mai rapid”, spune Daniela Mavropol, specialist în asigurarea conformității.

Ca să fie siguri că nu dau greș cu jucăria aleasă, părinții apelează la ajutorul consultanților din magazinele de profil.

Autoritățile vin cu un set de recomandări când vine vorba de alegerea jucăriilor.

“În primul rând să nu încurajeze comerțul acestor produse din locații neautorizate. Să nu ezite să solicite documentele legate de conformitatea acestor produse în raport cu exigențele europene, privind calitatea. Să acorde mare atenție marcajului CE, european pentru a fi siguri că acesta nu numai că există, ci este exact cum trebuie să fie din perspectivă grafică”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC:

Protecția Consumatorului le mai recomandă părinților să evite să cumpere jucării care imită arme sau arcuri cu săgeți și care nu sunt adecvate vârstei copiilor.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: