Remus Pricopie, despre noile amenințări ale lui Simion: AUR respectă cuvânt cu cuvânt manualul de propagandă KGB

Sursa foto: Facebook/Remus Pricopie

Presedintele AUR, George Simion, a declarat recent ca formatiunea sa ia in calcul si va propune si altor forte politice sa boicoteze alegerile locale, daca proiectul AUR privind doua tururi de scrutin la alegerile locale nu este adoptat de Parlament.  Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a declarat pentru aktual24.ro ca Simion „respecta cuvant cu cuvant manualul de propaganda si manipulare de tip KGB”.

„Pozitia pseudo-partidului AUR pe acest subiect – alegerea primarilor in doua tururi – respecta modelul de comunicare publica de pana acum, care este un model populist-propagandistic. Intr-o prima faza, identifica o (posibila) problema pentru care propun o «solutie miraculoasa» (de fapt, nerealista), care trebuie implementata «imediat».

Daca nu se intampla ceea ce ei cer – iar ei stiu de la inceput ca nu se poate intampla –, incepe faza a doua, in care se declanseaza o avalansa de mesaje publice de victimizare si de identificare a «inamicului poporului». Din perspectiva AUR, totul trebuie prezentat intr-o maniera simpla, alb-negru, fara nuante de gri, fara explicatii si detalii tehnice, dar cu tuse dramatice, zgomotoase, astfel incat sa obtina cea mai mare vizibilitate publica posibila, la momentul respectiv.

Asa au procedat inca de la debutul lor in politica nationala, indiferent de subiectul in discutie, si respecta cuvant cu cuvant manualul de propaganda si manipulare de tip KGB.

In cazul alegerilor locale, ceea ce propun ei este neconstitutional. Modalitatea de alegeri NU poate fi schimbata cu numai cateva luni inainte de data alegerilor. Exista un termen de 12 luni prevazut atat intr-o decizie a Curtii Constitutionale, cat si o recomandare a Comisiei de la Venetia, pe aceeasi speta. Repet: este vorba despre modalitatea de alegeri, nu de calendarul alegerilor, care este stabilit de Guvern.

In plus, George Simion vorbeste despre «gesturi extreme, dar democratice», ceea ce este un nonsens, o contradictie in termeni. Simion, un politician de factura legionara, nu intelege ca extremismul nu poate fi democratic. Are o raportare profund gresita la conceptul de democratie si la actiunile care intra in sfera democratica.

Practic, George Simion demonstreaza o data in plus ca nu are legatura cu democratia, ca gandeste si actioneza profund nedemocratic, adica o gandire de tip legionar-fascist, specifica perioadei interbelice”, a declarat Pricopie.

In privinta afirmatiilor unor fosti membri ai AUR care au demisionat, sustinand ca AUR ar fi „un partid fara membri”, in sensul ca nu se tine o evidenta clara a membrilor si nici a cotizatiilor, deci nu se cunoaste de unde vin banii catre AUR si incotro se duc, Pricopie a declarat ca nu exclude teoria potrivit careia boicotul cu care ameninta Simion ar fi de fapt o solutie eleganta de a evita sa se faca de ras din cauza ca partidul pur si simplu nu are candidati suficienti la locale:

„Este foarte posibil sa fie asa, pentru ca AUR nu exista ca formatiune politica la nivelul tuturor localitatilor din Romania. AUR este, asa cum foarte bine ati spus, «partidul fara membri», prin urmare nu au pe cine sa propuna pe liste electorale. Vorbim de 41 de candidati viabili pentru consiliile judetene, 3.180 de candidati pentru primari, 40.022 consilieri locali si 1.338 de consilieri judeteni. AUR nu are acesti candidati, este un partid lipsit de substanta, adica un pseudo-partid. Singura localitate in care incearca sa faca un joc de intimidare este Bucurestiul.

Prin urmare, in loc sa fii in situatia jenanta in care toata lumea vede ca nu ai cu cine sa mergi in alegerile locale, tipi cat poti de tare ca procesul este nedemocratic si ca ai luat decizia «extremista, dar democratica» de a boicota alegerile, prin neparticipare.

Singurele alegeri in care AUR ar putea avea un oarecare rezultat sunt alegerile europene, pentru ca la acest nivel mecanismele de vot sunt mult mai simple: avem o singura circumscriptie – Romania – si o singura lista de candidati, cu cateva zeci de nume. In rest, AUR va pierde pe linie la alegerile locale si la cele prezidentiale, iar aceste infrangeri vor demobiliza sustinatorii sai pentru alegerile parlamentare, din decembrie 2024. Nu exclud ca in viitorul Parlament (2024-2028), AUR sa aiba o pondere chiar mai mica decat cea actuala, de aproximativ 10%”, este de parere rectorul SNSPA.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: