Schengen: Bulgarii înăspresc controalele la graniță. În primele șase zile a anului s-au făcut peste 7 mii de verificări

Sursă foto: https://trans.info/ro

Agenția Vamală bulgară a înăsprit, începând cu 2024, controalele asupra tuturor mărfurilor transportate spre și dinspre Austria, la toate vămile și punctele de frontieră și pe întreg teritoriul Bulgariei, informează site-ul BTA.

Verificările sunt în conformitate cu angajamentul Bulgariei și României față de Austria de a spori controalele la frontierele lor terestre. Angajamentul a fost prevăzut într-o anexă la decizia Consiliului Uniunii Europene privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, a precizat Agenția Vamală.

În primele șase zile ale anului 2024, Agenția Vamală a întreprins peste 7.200 de controale asupra diferitelor vehicule, inclusiv a unora care tranzitau Bulgaria. Inspecții fizice, scanare cu raze X și control al documentelor au fost aplicate atât asupra mărfurilor, cât și a cabinelor camioanelor, mașinilor, camionetelor și autocarelor, arată Agerpres.

Verificările au identificat încălcări ale legislației vamale și accizelor care au condus la confiscarea a aproape 120.000 de țigarete, 5,5 kg de tutun, peste 340 litri de alcool, 800 litri de ulei de motor, 1.500 kg de detergenți, 5.429 de instrumente electrice, 10.500 de jucării și 110 produse de parfumerie. Toate acestea au fost confiscate ca tentative de importuri în Bulgaria sau în tranzit spre Europa Occidentală, a indicat Agenția.

Vehiculele care ieșeau din Bulgaria au fost de asemenea supuse unor controale mai stricte. Mai mult de 61.000 de produse care nu fuseseră declarate în mod corespunzător – țigări electronice și rezerve, medicamente de uz veterinar și ochelari de vedere – au fost confiscate în drum din Austria spre Turcia.

Cu prilejul unui control comun al poliției de frontieră în zona punctului de frontieră Vidin Ferry, au fost găsiți șase cetățeni sirieni într-un compartiment special amenajat într-un microbuz înmatriculat în Bulgaria. Conform informațiilor preliminare, cei șase se îndreptau spre Austria.

Controale întărite vor continua de asemenea pe șoselele din Bulgaria în cooperare cu Ministerul de Interne și alte autorități cu competențe în materie.

Tot potrivit Agenției Vamale, controalele vor continua la toate punctele de frontieră până la admiterea Bulgariei în spațiul Schengen cu frontierele terestre, după care astfel de controale vor rămâne în vigoare doar la granițele externe ale UE cu Turcia și Serbia.

La 30 decembrie 2023, Consiliul Uniunii Europene a anunțat admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen, mai întâi cu frontierele aeriene și maritime începând din martie 2024. Discuțiile privind o decizie suplimentară de ridicare a controalelor terestre vor continua în 2024, precizează BTA.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: