Serbia: „Jocul dublu” al președintelui Vucic cu Uniunea Europeană

ALEKSANDAR VUCIC, PRESEDINTE SERBIA
BALKANINSIGHT.COM/ALEKSANDAR VUCIC, PRESEDINTE SERBIA

Aleksandar Vucic, liderul naționalist care a câștigat recent alegerile parlamentare din Serbia, caută o cale de mijloc între dorința Belgradului de a adera la Uniunea Europeană și păstrarea în continuare a unei relații bune cu Rusia, transmite corespondentul france24.

Nu au fost surprize la Belgrad duminică, 17 decembrie. Partidul naționalist și care se consideră în același ”pro-european” SNS (Partidul Progresist Sârb înscris pe lista „Serbia Must Not Stop”), a obținut o victorie categorică în alegerile parlamentare, cu 46,7% din voturi și 127 din cele 150 de locuri din Parlament.

Potrivit primelor rezultate oficiale, partidul condus de președintele Aleksandar Vucic, reales în 2022, a depășit în mod clar opoziția condusă de coaliția „Serbia Against Violence” (23,5%). SNS a ocupat, de asemenea, primul loc în cursa pentru primăria Belgradului cu 44,5% din voturi, în fața coaliției (38,2%).

Alegerile parlamentare și municipale au fost marcate de numeroase nereguli, potrivit Centrului pentru Cercetare, Transparență și Responsabilitate (CRTA), într-o țară încă afectată în mare parte de corupție. Conform acestui ONG înființat în 2016, „au fost semnalate nereguli care au afectat direct rezultatele alegerilor în 5% din secțiile de vot la alegerile parlamentare și în 9% din secțiile de vot în timpul alegerilor din Belgrad”. CRTA vorbește în special despre „buletine precompletate”, „migrații organizate ale alegătorilor” sau despre „presiuni” și „mită”.

Acuzațiile de fraudă au fost confirmate printr-un raport preliminar al misiunii internaționale de observație (OSCE, Parlamentul European și Consiliul Europei), care menționează „cumpărarea voturilor” și „umplerea urnelor”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: