SONDAJ: Le Pen, a doua cea mai populară figură politică în Franța

Marine Le Pen și partidul său, Rassemblement National (Adunarea Națională), se bucură în prezent de un mare succes. Francezii acordă cea mai mare încredere partidului de extremă-dreapta, iar imaginea lui Le Pen se îmbunătățește constant. Ea este acum al doilea cel mai popular politician.

Acest lucru reiese dintr-un sondaj de opinie realizat de institutul ViaVoice pentru Libération, care confirmă poziția ei ca fiind a doua cea mai populară figură politică, cu 37% de opinii pozitive. Doar Edouard Philippe, fostul prim-ministru al lui Emmanuel Macron și potențial candidat la alegerile prezidențiale în 2027, o devansează. Imaginea lui Le Pen s-a îmbunătățit în ultimele luni. Majoritatea o consideră „curajoasă” (60%), dar un număr similar o consideră „autoritară” (61%), potrivit Euractiv.

În timp ce majoritatea o clasifică încă drept „radicală” (58%), numărul celor care o descriu drept „competentă” (43%) și capabilă să „găsească soluții utile pentru poporul francez” (44%) a evoluat pozitiv, deși 48% spun că nu este „încurajatoare”.

În general, numărul celor care îi evidențiază calitățile este în creștere, în timp ce numărul celor care îi subliniază slăbiciunile este în scădere, adaugă sondajul.

Pentru Le Pen, „bătălia pentru respectabilitate a fost câștigată, iar bătălia pentru credibilitate pare să fie în plină desfășurare”, explică Adrien Broche, șeful departamentului de cercetare politică de la ViaVoice.

Această dinamică este resimțită și de partidul Rassemblement National (RN) al lui Le Pen, care, potrivit sondajului, se bucură de cea mai mare încredere în rândul alegătorilor (20%), în fața partidului majoritar al președintelui (15%), a alianței de stânga NUPES (14%) și a partidului de dreapta Les Républicains (13%).

De asemenea, partidul lui Le Pen are un scor mai bun în rândul alegătorilor decât celelalte partide în ceea ce privește majoritatea problemelor politice actuale, în special securitatea, imigrația și rasismul, și ușor mai slab în ceea ce privește puterea de cumpărare, educația și ocuparea forței de muncă.

Cu toate acestea, alegătorii au mai puțină încredere în partidul lui Le Pen atunci când vine vorba despre mediu: 15% preferă stânga în această privință, în timp ce 13% au încredere în partidul de extremă-dreapta, situat în fața taberei lui Macron și a dreptei.

În ceea ce privește chestiunile legate de Europa, Rassemblement National se află la egalitate cu partidul Renașterea al lui Macron, întrucât 18% dintre respondenți susțin ambele partide în acest domeniu.

De asemenea, francezii sunt mai atenți la Rassemblement National decât la partidul La France Insoumise (Franța liberă, nesupusă), mișcarea lui Jean-Luc Mélenchon, respectiv principala formațiune politică de stânga, adaugă sondajul.

Dintre cei intervievați, 36% consideră La France Insoumise „mai periculoasă” decât Rassemblement National, în timp ce 28% le consideră pe ambele la fel de periculoase. RN este descris ca fiind un partid „mai credibil” și „mai competent” decât LFI de mai mult de o treime dintre respondenți (între 35 și 36%).

De asemenea, partidul lui Le Pen este perceput ca fiind mai puțin radical decât mișcarea lui Mélenchon (25% față de 27%) și mai puțin violent (22% față de 32%).

„Toate acestea sunt semnale care indică nu doar o ‘banalizare’ [a partiddului Rassemblement National], ci și o adevărată ‘notabilizare”, spune Broche de la ViaVoice. În opinia sa, „poziția aleasă de parlamentarii stângii radicale ar fi putut servi ca un paravan” pentru partidul lui Le Pen.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL