Știri din capitalele Europei, 1 noiembrie

MADRID

În ultimii ani, țări din întreaga lume au testat săptămâna de lucru de patru zile, în timp ce cadrele universitare, guvernele și companiile analizează beneficiile și potențialele dezavantaje. Spania a fost în prima linie în ceea ce privește introducerea săptămânei lucrătoare de patru zile, cu un test major la nivel național în curs de desfășurare pentru companiile participante. Au sosit însă rezultatele și analizele unui studiu mai mic, desfășurat în paralel cu cel mai mare, la care au participat 360.000 de lucrători din Valencia.

În urma acestui experiment, participanții au raportat o reducere cu 35% a nivelului de stres, în timp ce 64% dintre aceștia și-au sporit durata somnului. De asemenea, au socializat mai mult, 72% dintre ei spunând că au petrecut mai mult timp cu prietenii, în timp ce 37% au declarat că și-au sporit activitatea fizică, iar 46% au petrecut mai mult timp citind, conform Euronews.

 

STOCKHOLM

Marea Baltică se confruntă cu „provocări majore” din cauza crizei climatice și a degradării biodiversității, potrivit unui raport, în timp ce paza de coastă suedeză se luptă pentru a limita impactul unei deversări de petrol în largul țărmului sudic al țării.

În cadrul celui mai amplu audit de acest gen de până acum, experții Comisiei pentru protecția mediului marin baltic (Helcom) au declarat marți că între 2016 și 2021 nu s-a înregistrat „nicio îmbunătățire” în ceea ce privește starea de sănătate a mării. Stocurile de pește se aflau la niveluri periculos de scăzute, în timp ce poluarea, utilizarea terenurilor și extragerea resurselor au continuat să pună presiune asupra Mării Baltice, se arată în raport, precizează The Guardian.

Luni, paza de coastă suedeză a extras aproximativ 20 de metri cubi de petrol din Marea Baltică, ajungând la un total de aproximativ 50 de metri cubi, după ce un feribot a naufragiat de trei ori în largul localității Hörvik din sudul Suediei.

 

NICOSIA

Cipru lucrează împreună cu partenerii din Uniunea Europeană și din Orientul Mijlociu pentru a stabili un coridor maritim care să permită livrarea unui stoc de ajutor umanitar vital către Gaza din principalul port al insulei, Limassol, odată ce situația de pe teren va permite acest lucru, au declarat marți autoritățile. Un oficial guvernamental de rang înalt – care a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu este autorizat să discute public detaliile propunerii – a declarat că premierul israelian Benjamin Netanyahu „nu s-a opus” ideii lansate de președintele cipriot Nikos Christodoulides săptămâna trecută, relatează AP.

 

BRATISLAVA

La mai puțin de 24 de ore după ce a anunțat o desfășurare „masivă” de forțe de poliție și forțe armate la granița cu Ungaria pentru a reduce migrația ilegală, noul guvern slovac a anulat-o, susținând că a fost o „măsură unică”, conform Euronews.

 

VARȘOVIA

Polonia a semnat un acord cu Agenția Spațială Europeană (ESA) care va permite țării să lanseze prima sa constelație de sateliți în 2027. Constelația va fi formată din cel puțin patru sateliți – trei optoelectronici și unul radar – care vor funcționa ca un întreg sistem. Polonia va finanța costurile preconizate de 85 de milioane de euro, în timp ce ESA va ajuta țara cu proiectarea, construcția, lansarea și punerea în funcțiune a sateliților, relatează Notes from Poland.

 

PODGORICA

După săptămâni de negocieri, parlamentul muntenegrean a numit marți un nou guvern, o coaliție de partide pro-europene și pro-sârbe care se așteaptă să conducă mica țară balcanică în încercarea sa de a adera la Uniunea Europeană.

Noul guvern, condus de economistul Milojko Spajic din cadrul Mișcării Europa Acum, va avea 19 ministere și cinci viceprim-miniștri. Din el vor face parte Democrații pro-europeni de centru-dreapta, Partidul Popular Socialist pro-sârb și cinci partide ale minorității albaneze, conform Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: