Știri din capitalele Europei, 4 decembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Partidele de extremă-dreapta s-au întâlnit duminică în Italia, promițând să remodeleze Uniunea Europeană după alegerile europarlamentare de anul viitor, abordarea blocului în ceea ce privește imigrația și atenuarea politicilor climatice pentru a proteja locurile de muncă și industria. Partide din 12 țări s-au reunit la Florența, impulsionate de alegerile generale de luna trecută din Țările de Jos, care au adus o victorie surprinzătoare Partidului Libertății (PVV) al lui Geert Wilders, un partid anti-imigrație.

Grupul de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID) este în prezent al șaselea ca mărime în adunarea UE, după grupurile liberale, verzi și conservatoare, dar conform unor sondaje de opinie recente, acesta s-ar situa pe poziția a patra, potrivit Reuters.

 

HAGA

NL Times relatează că, săptămâna trecută, consiliul municipal din Amsterdam a aprobat mai multe reguli noi care vor afecta piața imobiliară a orașului în 2024. Printre acestea se numără limite mai stricte pentru cazările de tip Bed & Breakfast, schimburile de locuințe care intră sub incidența acelorași reguli ca și închirierile sezoniere, iar tinerii vor avea prioritate pentru locuințe.

 

VIENA

Guvernul austriac își intensifică eforturile pentru a aborda problema deficitului de lucrători calificați, o preocupare din ce în ce mai mare care afectează întreprinderile și economia. Autoritățile iau măsuri proactive pentru a face față acestei provocări. Un „comitet strategic interministerial” este în curs de înființare pentru a eficientiza și a oferi consultanță cu privire la inițiative, se arată în raport, citând o declarație federală. Obiectivul este de a acorda anual unui număr de cel puțin 15.000 de persoane un permis de muncă austriac până în 2027, scrie The Local Austria.

 

DUBLIN

Primul satelit irlandez a fost lansat cu succes în spațiu. Construit de studenții de la University College Dublin cu sprijinul Agenției Spațiale Europene (ESA), EIRSAT-1 este un CubeSat (satelit cubic în miniatură) cu două unități, echipat cu trei experimente. Proiectul a fost calificat drept o „etapă majoră” pentru sectorul spațial emergent al Irlandei. Prim-ministrul irlandez, Leo Varadkar, l-a descris ca fiind un „proiect irlandez extrem de important (care) va deschide noi frontiere pentru cercetarea și educația spațială”, relatează BBC.

 

HELSINKI | STOCKHOLM | MOSCOVA

Rusia a elaborat planuri pentru a perturba aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, potrivit unui raport secret al serviciilor de informații obținut de o anchetă realizată de publicația Yle. Raportul a constatat că serviciul de informații rus a planificat organizarea de campanii, mascate sub forma unor demonstrații, înainte ca cererile de aderare la NATO ale acestor țări să fie aprobate. În acest plan se sublinia faptul că demonstrațiile violente din Suedia, în urma arderii Coranului, au sporit teama față de radicalismul islamic în țările Uniunii Europene. Documentul serviciilor de informații rusești cerea ca această tensiune să fie alimentată și mai mult.

Obiectivul declarat în document era de a crește fricțiunile dintre Turcia, o țară predominant musulmană, țările europene și alte țări NATO.

 

VARȘOVIA

Banca centrală a Poloniei caută sprijin din partea UE pentru a o apăra de Donald Tusk, susținând că apelurile viitorului prim-ministru de a-i înlătura guvernatorul îi afectează independența.

Acest apel amenință să atragă instituțiile UE, inclusiv Banca Centrală Europeană, într-un alt transfer de putere tensionat în Polonia, în condițiile în care persoanele numite de către guvernul de dreapta demisionar – care a intrat în conflict cu Bruxelles-ul timp de ani de zile – caută acum ajutor din partea Europei.

Tusk a cerut în repetate rânduri demiterea președintelui Băncii Naționale a Poloniei, Adam Glapiński – un prieten personal de lungă durată al lui Jarosław Kaczyński, al cărui partid de guvernământ, Lege și Justiție (PiS) a pierdut în fața unei coaliții de trei partide conduse de Tusk. Tusk, fost președinte al Consiliului European, îl acuză pe Glapiński că a acționat în interesul PiS, inclusiv printr-o reducere importantă a ratelor dobânzii cu puțin timp înainte de votul din octombrie. El dorește ca acesta să fie investigat de un tribunal, suspendându-l de fapt în timp ce ancheta este în derulare, conform Financial Times.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL