Summitul NATO. Dungaciu: „Nu sunt convins că Suedia vrea să intre în Alianță”

Dan Dungaciu (captură video)
Dan Dungaciu

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, este un foarte bun negociator şi ştie foarte bine să speculeze un moment prielnic. Este opinia expertului în geopolitică, Dan Dungaciu, care, prezent la emisiunea lui Marius Tucă de la gândul.ro, a comentat pe tema summitului NATO care se desfăşoară zilele acestea la Vilnius – un eveniment cu mize politice şi geopolitice extrem de importante.

Dan Dungaciu a vorbit despre rolul Turciei în negocierile de aderare ale Suediei. În opinia sa, deşi preşedintele Erdogan a transmis mesajul că Suedia va intra în NATO, în realitate, nu a transmis nimic.

„Cred că, dacă acest summit nu ar fi avut vestea din partea preşedintelui Erdogan, că, în relaţia cu Suedia, lucrurile se pot amenaja, ar fi fost un eşec politic total. Summit-el acesta, dacă era să nu transmită un mesaj politic coerent, atunci mai bine nu ar fi avut loc, pentru că ar fi fost greu de gestionat.

Domnul Erdogan a reuşit să transmită mesajul că Suedia va putea fi primită în NATO. În realitate, preşedintele Turciei n-a transmis nimic. Preşedintele Turciei a transmis mesajul, doar că va trimite solicitarea Parlamentului Turc. Atât a spus Erdogan.

El înţelegând foarte clar că lumea occidentală are nevoie de un mesaj din partea lui. Nu se poate fără. Şi domnul Erdogan, care este cel mai pragmatic dintrte lideri, un foarte bun negociator, a speculat acest moment. Noi nu avem nicio garanţie că Suedia va intra în NATO.

Erdogan poate face ce a făcut în 2022, atunci când s-a pus problema ca trupele americane să folosească bazele militare de la Izmir pentru a ataca Irakul, după o vizită din decembrie 2002 a domnului Erdogan.

Domnul Erdogan  a spus “Parlamentul votează folosirea bazelor militare, dar fiecare să voteze după conştiinţa lui”. La vot a picat şi americanii n-au putut folosi bazele militare turceşti de la Izmir. Dar aşa s-a întâmplat.

Nu avem nicio garanţie că, atunci când Suedia va fi  supusă la vot în Parlamentul turc, nu vor vota turcii după conştiinţa lor. Prin urmare, ce s-a obţinut politic la NATO este nimic, cel puţin până când preşedintele Erdogan şi Turcia nu vor primi ceea ce au negociat deja”.

În opinia lui Dungaciu, cel mai important lucru pentru Turcia, în acest moment, ar fi o consolidare a relaţiei cu SUA:

„Ce a negociat domnul Erdogan, greu de spus. Probabil că lucrul care i-ar folosi cel mai mult în momentul ăsta este o vizită în Statele Unite, care i-ar cimenta poziţia de lider care joacă mult peste greutatea lui.

Dânsul este o putere medie, nu cum se spune astăzi, o putere medie, cum încep să joace astăzi tot mai multe ţări – Arabia Saudită, Brazilia, Israel, Turcia. Toate aceste state încep să joace.

Domnul Erdogan a avut o şansă extraordinară în acest an şi cu siguranţă a jucat-o. Erdogan n-a promis nimic Suediei, nu se ştie dacă Suedia va intra în NATO.

Doi. Dacă mă-ntrebaţi pe mine, nu sunt convins că Suedia vrea să intre în NATO.

Dvs vă amintiţi foarte bine, aţi fost artizanul dezbaterilor legate de asta, pe vremuri, cum se comporta România înainte de a intra în NATO.

Tot dispozitivul institutional al României era calibrat (istoria cu Rusia, securitatea în prim-plan), inclusiv NATO funcţiona ca o compensaţie pentru UE pentru că noi nu ne imaginam că viaţa poate să se desfăşoare în afara spaţiului euroatlantic. Ăsta a fost gândul.

Noi n-am fost nici ucraineni, nici cetăţeni ai Republicii Moldova. Pentru noi era „noi suntem cetăţeni ai UE, trebuie să fim în NATO”. Tot dispozitivul e calibrat să îndeplinească acest obiectiv.

Ce spun suedezii când se arde sacadat?

În Suedia, din când în când, cu regularitate de ceasornic, se mai dă foc la un Coran. Ăsta e un gest lipsit de cel mai elementar bun-simţ. Cum se poate ca, într-o ţară, în care pe primul vinovat l-ai identificat ca având relaţii cu Federaţia Rusă, să mai laşi o data să se întâmple acest lucru?

Ce spun diplomaţii suedezi? „Nu putem face noi justiţie”. Păi, domnilor, justiţia e o chestiune omenească. Pentru că inclusiv legile Suediei, cu tot respectul pentru legile şi Constituţia Suediei, n-au fost date de Moise care a coborât de pe Sfântul Munte şi a spus “iată legile Suediei”.

Este un parlament care votează legile. Dacă tu vezi că, în sistemul tău institutional e o breşă care permite unora să facă provocări, îl pui pe preşedintele Erdogan într-o situaţie imposibilă, pentru că să arzi un Coran este un lucru rău pentru toată lumea. Erdogan ţine la lucrurile acestea şi e un preşedinte suficient de puternic şi extrem de angajat pe subiectul ăsta, evident că asta nu te ajută”, a spus Dan Dungaciu.

Urmăriţi momentul de la minutul 30.35:

Context

Ieri şi azi are loc, la Vilnius (Lituania) summit-ul NATO, unul dintre cele mai importante evenimente geopolitice din lume, în contextul războiului din Ucraina. Lituania este una dintre ţările cele mai vulnerabile, dată fiind vecinătatea cu Rusia şi, în general, vecinii teritoriali.

Autor

  • Moldovan Roxana

    Are peste 20 de ani de experiență în presa print și online. Crede în puterea cuvântului scris. Recunoaște că e dependentă de știri și-i place să scrie și să citească reportaje și analize. La PS News, se axează pe scrierea de sinteze pe temele cele mai importante ale zilei.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL