Supermarketurile închise în weekend? În ce țări se aplică această regulă

Sursă foto: Freepik

Supermarketurile închise în weekend ar putea să devină realitate, dacă Guvernul va lua această decizie. Micii comercianți au solicitat să fie schimbat programul marilor magazine, deoarece muncitorii lucrează foarte mult într-o zi în care nu se înregistrează un număr mare de clienți. Reprezentanții micilor comercianți și-ar dori ca „toate magazinele să fie închise în weekend după ora 13”.

Măsura ar urma să fie aplicată doar marilor supermarketuri, cu o suprafață mai mare de 1.000 de metri pătrați. Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat dispus să analizeze această posibilitate. Guvernul ar urma să ia o decizie în perioada următoare.

„Am dat în discuţie, la Tehnicul Guvernului, să vedem în primul rând impactul. Nu e o decizie uşoară”, a declarat premierul Ciolacu.

Micii comercianți acuză că marile supermarketuri atrag toți clienții în weekend, ceea ce provoacă pierderi oamenilor de afaceri români. Marile lanțuri de supermarketuri din România sunt deținute de multinaționale străine.

Germania

Germania are o lege specială în acest sens, numită Ladenschlussgesetz, care prevede ca magazinele să fie închise duminica și în zilele de sărbătoare creștină. Legea este din 1956, ca urmare a presiunilor din partea sindicatelor germane. Trebuie precizat că legea germană se aplică tuturor magazinelor, indiferent de dimensiune sau tipul lor.

În prezent, magazinele trebuie să fie închise: duminica și sărbătorile creștine; înainte de ora 06:00 și după ora 20:00; pe 24 decembrie înainte de ora 06:00 și după ora 14:00, dacă acea dată cade într-o zi lucrătoare.

Evident, există o excepție pentru magazinele din gări, aeroporturi, benzinării, farmacii etc. De asemenea, regiunile din Germania pot permite uneori deschiderea magazinelor duminica, însă decizia e a autorităților locale.

Polonia

Polonezii au luat măsuri împotriva magazinelor și au interzis vânzarea duminica. Centrele comerciale, supermarketurile și magazinele mici sunt închise. Dar anumite lacune din lege au permis unor magazine să ocolească legea și să-și continue afacerile cu restricții. În 2021, a fost introdusă o excepție cu 7 duminici în care sunt deschise mall-urile, supermarketurile și alte magazine, pentru a încuraja cumpărăturile.

Spania

Autoritățile spaniole au abandonat și ele liberalizarea magazinelor și au introdus restricții. Guvernul spaniol a hotărât să lase decizia în mâinile autorităților locale și regionale, care pot stabili programul magazinelor.

Tendința generală din Spania este aceea de a închide magazinele duminica, însă o duminică pe lună acestea pot rămâne deschise. Este o închidere parțială a magazinelor, nu totală ca în Germania. Programul spaniol este mai relaxat, iar în anumite regiuni, spre exemplu în Madrid sau Valencia, magazinele rămân deschise în fiecare duminică.

Norvegia

În Norvegia doar magazinele alimentare, benzinăriile și florăriile cu o suprafață sub 100mp pot fi deschise duminica. Pentru ocazii speciale, cum ar fi sărbătorile de Crăciun, există excepții. Norvegia are una dintre cele mai restrictive legi în acest sens.

Elveția

Legea federală din Elveția interzice deschiderea magazinelor duminica. Legea prevede că magazinele mici, magazinele din zonele turistice sau magazinele din principalele gări și aeroporturi pot să deschidă duminică sau în zilele de sărbătoare. Această prevedere a fost adoptată în 2005, când sindicatele și grupurile creștine s-au opus modificării. Cantoanele din Elveția au posibilitatea de a permite deschiderea magazinelor până la 4 duminici pe an.

Legi mai indulgente

Germania și Norvegia sunt statele UE care au cele mai dure legi privind programul magazinelor. Chiar și în aceste cazuri, modificările din ultimii ani au permis mai multe excepții. În alte țări, chiar dacă s-au introdus restricții, legea a devin treptat mai indulgentă.

În Franța, marile supermarketuri pot deschide duminica, însă cu un program redus. De asemenea, multe orașe din Franța au fost declarate zone turistice și permit magazinelor să funcționeze zi de zi. Legea franceză are excepții inclusiv pentru marile magazine internaționale, precum Ikea, care pot vind duminica fără sancțiuni.

În ultimii ani, sindicatele din UE au pierdut lupta cu marile corporații și magazinele sunt tot mai mult deschise. Multe zone din UE sunt zone turistice, iar magazinele rămân deschise aproape toată ziua.

Supermarketurile închise în weekend ar fi o măsură greu de aplicat în România. Guvernul român ar inteționa să închidă supermarketurile la ora 13, în fiecare duminică. Dar rămâne de văzut în ce măsură vor fi ajutate micile magazine. O altă măsură ar putea fi aceea de a muta marile supermarketuri la periferia orașului, așa cum vedem în țările din Vestul Europei. România e unul din puținele state UE care are centre comerciale în centrul orașului, în timp ce în Italia, Franța sau Germania acestea sunt la periferie.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: