Temerile europenilor că SUA s-ar putea retrage din NATO cresc odată cu șansele ca Trump să se întoarcă la Casa Albă

Donald Trump
Sursa foto: NEWS4JAX.COM

Actuali și foști diplomați europeni au spus că există o îngrijorare din ce în ce mai mare că o a doua președinție a lui Trump ar putea însemna o retragere americană de pe continentul european și o distrugere a NATO, scrie The New York Times.

Timp de 74 de ani, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a fost cea mai importantă alianță militară a Americii. Președinții ambelor partide majore au văzut în NATO un multiplicator de forțe care sporește influența Statelor Unite prin unirea țărilor de pe ambele maluri ale Atlanticului într-un jurământ de a se apăra reciproc.

Donald Trump a spus clar că vede NATO ca pe o scurgere a resurselor americane de către profitori. El a susținut acest punct de vedere de cel puțin un sfert de secol.

În cartea sa din 2000, „The America We Deserve”, Trump a scris că „retragerea din Europa ar însemna economii de milioane de dolari anual”. În calitate de președinte, el a amenințat în mod repetat cu retragerea Statelor Unite din alianță.

Puține indicii

Totuși, în timp ce luptă să recâștige Casa Albă, Trump a spus puține lucruri despre intențiile sale. Site-ul web al campaniei sale conține o singură propoziție criptică: „Trebuie să încheiem procesul pe care l-am început sub administrația mea de reevaluare fundamentală a scopului NATO și a misiunii NATO”. El și echipa lui refuză să detalieze.

Această linie vagă a generat incertitudine și anxietate enormă în rândul aliaților europeni și susținătorilor americani ai rolului tradițional de politică externă al țării.

Ambasadorii europeni au făcut pelerinaj la asociații lui Trump pentru a-i întreba despre intențiile sale. Cel puțin un ambasador, finlandezul Mikko Hautala, a luat legătura direct cu Trump și a căutat să-l convingă de valoarea țării sale pentru NATO ca nou membru, susțin două persoane familiare cu conversațiile.

În interviurile din ultimele câteva luni, mai mult de o jumătate de duzină de actuali și foști diplomați europeni – vorbind sub condiția anonimatului de teama răzbunării lui Trump în cazul în care va câștiga – au spus că alarma crește în multe cancelarii. Întoarcerea lui Trump ar putea însemna nu doar abandonarea Ucrainei, ci o retragere mai largă a americanilor de pe continent și o evidențiere a alianței atlantice.

„Există o mare teamă în Europa că o a doua președinție a lui Trump ar duce la retragerea efectivă a Statelor Unite din NATO”, a declarat James G. Stavridis, amiral de patru stele în rezervă al Marinei SUA, fost comandantul suprem aliat al NATO între 2009 și 2013. „Acesta ar fi un eșec strategic și istoric enorm din partea națiunii noastre.”

Formată după al Doilea Război Mondial pentru a menține pacea în Europa și a acționa ca un bastion împotriva Uniunii Sovietice, NATO a evoluat într-un instrument prin care SUA lucrează cu aliații în problemele militare din întreaga lume. Scopul său inițial – al cărui miez este prevederea de apărare colectivă, cunoscută sub numele de Articolul V, care prevede că un atac armat asupra oricărui membru „va fi considerat un atac împotriva tuturor” – continuă să trăiască, în special pentru membrii mai noi precum Polonia și statele baltice care au fost odată dominate de Uniunea Sovietică și continuă să se teamă de Rusia.

Diplomații nu știu cum să-l abordeze pe Trump

Interviurile cu actuali și foști diplomați au dezvăluit că oficialii europeni erau în mare parte în pană de idei despre cum să-l trateze pe Trump, în afară de revenirea la un manual anterior de lingușeli și tributuri tranzacționale.

Se așteaptă ca țările mai mici, care sunt mai vulnerabile la atacurile rusești, să încerce să-și găsească drumul în bunăvoința lui Trump prin creșterea comenzilor de arme americane sau – așa cum a făcut Polonia în timpul mandatului său – prin acte mărețe de adulare, inclusiv oferindu-se să numească o bază militară Fort Trump în schimbul plasării unei prezențe permanente acolo.

În acest moment al campaniei, Trump este concentrat pe dosarele penale împotriva lui și pe înfrângerea rivalilor săi republicani în primare și vorbește rar despre alianță, chiar și în privat.

În timp ce își menține un avans larg în campania sa pentru a deveni candidatul republican, implicațiile pentru cea mai veche și cea mai critică alianță militară a Americii nu sunt planuri clar anunțate de Trump, ci o agitație de suspiciuni larg răspândite, încărcate de incognoscibilitate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL