VIDEO Profilul votanților din București. De ce PSD pierde mereu alegerile prezidențiale

Sursă foto: Facebook

Invitat miercuri în emisiunea Puterea Știrilor, sociologul Alfred Bulai a descris profilul votanților din Capitala României. Bulai a explicat și de ce PSD pierde mereu alegerile prezidențiale.

„O parte dintre votanții din Capitală sunt anti-PSD-iști. Prin natura istoriei de 30 și ceva de ani, PSD-ul a câștigat o singură dată, prin doamna Firea, în 2016, din două motive: a fost o oportunitate în care a mers prost opoziția, dar mai ales și datorită faptului că a avut o campanie excepțională în 2016 doamna Firea, dar într-un context în care, nu uitați, PNL-ul a schimbat trei sau patru candidați, ceea ce e descalificant, din punctul ăsta de vedere. Există mulți oameni de stânga în București, dar o mare parte de fapt nu sunt PSD-iști. Ăsta e motivul pentru care PSD-ul pe țară pierde la alegerile prezidențiale, că sunt mai mulți anti-PSD decât PSD. Este simplu și banal.

De altfel, sigur că în București este o lume mult mai educată decât în alte zone ale țării, cu nivelul veniturilor mult mai mari. Chiar și electoratul de stânga este mai degrabă spre clasa de mijloc. (…) Zona de sărăcie în București este alta decât în alte zone din România, unde vorbim într-adevăr de un electorat cu probleme majore, în primul rând, cele legate de venituri, dar și de facilități de comunicare, multe lucruri care fac ca România să fie o lume înalt polarizată. Și sigur, la partea bună se află cu siguranță câteva orașe. În primul rând Bucureștiul. Ăsta e motivul pentru care e un alt gen de electorat față de electoratul din România orașelor mici, a localităților rurale, unde sunt probleme mult mai mari”, a declarat sociologul Alfred Bulai, în direct la Puterea Știrilor.

De ce prezența la alegeri este mereu scăzută

Sociologul a explicat, de altfel, și fenomenului prezenței tot mai scăzute la alegerile din România.

„Noi nu mai avem tineri, de principiu, mai întâi că tinerii votează destul de puțin, mai ales că ei nici nu vin din curiozitate la primul vot, adică 18-19 ani. O mare parte din tineri au plecat la studii, deci nu se află în România. În multe zone din țară sunt localități unde cam toată lumea are peste 60 de ani, adică nu avem tineri decât foarte puțini.

Sigur, în București e o situație mai bună, în sensul că e un centru universitar mare, de fapt cel mai mare centru universitar, și sigur că măcar există studenți care au venit din alte zone, dar, repet, sunt puțini, în general, tineri în România și chiar adulți tineri, adică cei la 30 de ani, 40 de ani, pentru că aveți 4 milioane de români care sunt plecați în străinătate și care sunt în statistici, dar mulți dintre ei nu mai sunt de mult în România. Ăsta e motivul pentru care participarea electorală este mică”, a mai explicat sociologul Alfred Bulai.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: