Vizita lui Simion în SUA, un fiasco de proporții epice. Liderul AUR nu s-a întâlnit cu nici un politician relevant

foto: George Simion

Liderul AUR, George Simion, a fost zilele acestea personajul principal într-o piesă de teatru ridicolă. Oficial, Simion a fost trei zile în SUA, la conferința conservatorilor CPAC (The Conservative Political Action Conference), unde potrivit propriilor sale declarații, ar fi fost invitat în calitate de speaker, așa cum le-a declarat jurnaliștilor de la Newskeek după ce i-a catalogat drept „vidanjori”.

Simion, selfie-uri din America

În realitate, Simion a fost angajat într-un exercițiu caricatural de imagine, folosindu-se de evenimentul conservatorilor din America pentru a se legitima în fața electoratului din România și mai ales pentru a-li întări baza de partizani fanatici. La fel ca Liviu Dragnea în 2017 la inaugurarea lui Donald Trump, prezența lui Simion a trecut neobservată în rândul politicienilor americani. Tot ce a reușit să producă vizita lui Simion în Statele Unite a fost un val de selfie-uri și postări videoclipuri în care liderul AUR vorbește despre cât de importantă este vizita lui în SUA.

Totuși, Simion nu a publicat nici măcar o singură fotografie cu un om politic relevant din Statele Unite. Aici ar trebui menționat totuși că Simion apare într-un clip video de câteva secunde în compania lui Steve Bannon, , fostul șef de campanie al lui Donald Trump din 2016, condamnat în 2022 la 4 luni de închisoare pentru sfidarea Congresului American în cazul insurecției de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021.

Amintim că accesul la accesul la conferința conservatorilor de la Washington nu este gratuit, iar biletul de intrare are preț diferit în funcție de locurile pe care participanții le ocupă. Astfel, un loc în primul rând, acolo unde au stat George Simion și ceilalți membri AUR, costă 30.000 de dolari, potrivit site-ului CPAC. Simion nu a spus nici cine l-a invitat, nici cât a plătit pe bilet.

Interviuri pentru conspiraționiști

La un moment dat Simion acordă un interviu. Pe burtieră apare sigla „Lindell TV”, iar Simion îi spune interlocutoarei că a fost arestat de mai multe ori, ba chiar închis ca o măsură de represiune împotriva libertății de exprimare din România, moment în care liderul AUR dă din cap în semn afirmativ, însă filmarea este tăiată abrupt și nu este clar ce a răspuns verbal Simion. Amintim că „Lindell TV” este o rețea TV care răspândește zeci de teorii conspiraționiste, iar în centrul „Lindell TV” se află omul de afaceri Mike Lindell, un promotor al teoriilor conspiraționiste peste Ocean, legate inclusiv de așa zis-ul furt al alegerilor din 2020, fiind un susținător fanatic al fostului președinte Donald Trump, acesta având inclusiv probleme penale în Statele Unite.

Pe lângă faptul că a acordat un interviu pentru un canal conspiraționist, George Simion nu a făcut decât să repete în mod obsesiv câteva dezinformări în videoclipurile în care se filma singur. Acesta vorbește despre cum statul român ”vrea să fure copiii” și ”să îi învețe că este bine să-ți schimbi sexul biologic de mic” și despre cum în România „nu avem alegeri libere”.

Amintim că vizita lui Simion în SUA vine după ce R. Moldova i-a prelungit interdicția de intrare în țară sub acuzația că Simion ”face parte din efortul de destabilizare a țării”. Ulterior, Simion a folosit un discurs revizionist, numind R. Moldova un „stat artificial”.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL