Corupție, injurii și violențe: AUR, partidul nou cu metehne vechi

Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Bogdan Crefelean, membru AUR și șeful de cabinet al deputatei Gianina Șerban, a fost prins în flagrant de Direcția Generală Anticorupție luni, 23 octombrie, când a primit 1.500 de lei mită. Partidul condus de George Simion a anunțat luni seară, 23 octombrie, că „în baza informațiilor publice” apărute în presă „s-a decis excluderea lui Bogdan Crefelean din AUR”.

AUR nu este însă la prima abatere de acest gen. Deși partidul lui Simion încearcă să își construiască imaginea unei formațiuni politice diferite de restul partidelor mainstream, realitatea e că AUR are metehnele vechilor partide din anii ’90 – începutul anilor 2000: corupție organizată, limbaj licențios și sfidarea normelor instituționale.

Scurt istoric al incidentelor marca AUR

În vara acestui an, AUR se afla în centrul unui nou scandal privind comportamentul unui deputat. Mai exact, deputatul Ciprian Titi Stoica a sunat în toiul nopții mai mulți parlamentari de la partide rivale și i-a înjurat. Știrea a ajuns în presă, în mod inevitabil, iar Simion a fost nevoit să ia o poziție. susţinut că Titi Stoica are probleme cu alcoolul, iar Titi Stoica se pare că se afla sub influența băuturilor alcoolice atunci când s-a apucat să-i sune pe respectivii parlamentari deoarece acesta a spus că nu își mai amintește ce a făcut. Incidentul jenant a dus la excluderea lui Titi Stoica din partid.

Acesta nu a fost însă nici pe departe un caz izolat. Tot în vară a mai izbucnit un scandal mediatic care avea în centrul său partidul lui Simion. Presa scria că deputatul Dumitru Focșa și-a snopit în bătaie soția. Ulterior, ancheta internă întreprinsă de Juriul de Onoare al Alianței pentru Unirea Românilor a stabilit că acuzațiile apărute în spațiul public în urma scandalului declanșat la domiciliul familiei Focșa se confirmă. Ca urmare a acestui incident și Dumitru Focșa era exclus din partid.

Alte trei cazuri demonstrează că AUR este compus în mare măsură din indivizi agresivi care acționează de multe ori ca niște mardeiași. În primăvara acestui an, AUR a organizat un protest neautorizat în fața Parlamentului. Mai mulți, parlamentari, printre care și Ludovic Orban, au fost agresați de manifestanții AUR. Deputatul AUR, Darius Pop, a mers mai departe, amenințând deschis jandarmii care au venit pentru a reinstaura ordinea. „Aveți noroc că și-au lăsat toți cuțitele acasă”, s-a adresat Darius Pop jandarmilor.

În 2021 am fost martorii unui nou incident. Deputatul AUR Dan Tănasă a devenit agresiv și l-a îmbrâncit pe un deputat USR după un schimb de replici care a degenerat în insulte. În ciuda faptului că se afla în sediul legislativului românesc, Dan Tănasă s-a comportat ca și cum s-ar fi aflat pe maidan. „Ce mă, păduche, cum adică vii tu să mă ameninți pe mine, că ce, nu înțeleg! Bă, dispari mă de aici, tu auzi ce îți spun? Dispari mă de aici. E un păcălici! Băi, îți ordon să dispari din fața mea, tu nu auzi ce îți zic? Nu mai strica aerul aici, dispari! Îți ordon să faci pași înainte!”, i-a strigat Dan Tănasă deputatului USR, Silviu Dehelean.

În fine, aici putem aminti și de incidentul al cărui protagonist a fost însuși George Simion. În 2022, liderul AUR și-a pierdut cumpătul în timpul unui discurs ținut de ministrul Energiei de la vremea respectivă, Virgil Popescu. George Simion s-a deplasat la tribuna Parlamentului, l-a apucat de ceafă și de un braț pe Virgil Popescu și i-a strigat „ești un hoț”. Simion a fost la un pas de încăierare chiar în Parlamentul României.

Toate aceste incidente arată că AUR este un partid nou, cu metehne vechi: cazuri de corupție, injurii și violențe în instituțiile publice, exact ca la începuturile anilor ’90. AUR se vrea o alternativă pentru actuala putere, dar pare mai degrabă rupt din peisajul de tristă amintire de la începuturile democrației românești.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: