ANALIZĂ Ce ne așteaptă în 2024 pe plan economic, politic și în conflictul Rusia-NATO

Sursa: freepik.com

Anul 2023 a fost foarte dificil, mai ales din cauza problemele economice cu care s-a confruntat România. Însă 2024 este un an decisiv pentru clasa politică românească, deoarece se va vota de 4 ori și vor trebui să convingă un electorat care s-a schimbat foarte mult după pandemie, criză energetică și criză economică.

Va rezista coaliția de guvernare?

PSD și PNL formează coaliția de guvernare din 2021, dar diferențele dintre cele două partide sunt în continuare foarte mari. Un motiv de despărțire ar putea fi nemulțumirea cetățenilor și întârzierea de a livra ceea ce au promis. În cazul în care tot mai mulți cetățeni vor fi nemulțumiți de coaliția de guvernare, cele două partide ar putea să se despartă pentru a se salva la alegeri. Momentan, nu există un sentiment puternic anti-guvern și dacă lucrurile vor continua în acest ritm, coaliția are toate șansele să reziste până în decembrie 2024.

Problemele economice persistă

Situația economică nu este atât de stabilă precum pare în statistici, o confirmă și analiștii economici. Inflația, deficitul bugetar și datoria publică rămân probleme care vor afecta veniturile cetățenilor. Pe de altă parte, Guvernul a crescut puțin taxele pentru companii. Creșterea nu este una atât de exagerată, iar în unele cazuri era necesară, pentru că România nu trebuie să rămână un paradis fiscal.

Problema este că instituțiile statului nu sunt capabile să identifice toate veniturile neimpozitate. Și în puținele cazuri în care o fac, nu sunt capabile să recupereze banii. Creșterea veniturilor statului ar trebui să plece tocmai de la această vânare și recuperare a banilor. Dacă România nu îmbunătățesc mecanismul de recuperare a banilor, nu are nicio șansă să reducă deficitul bugetar. Noi creșteri de taxe pentru companiile sau cetățenii care deja plătesc taxele nu vor face decât să provoace furia populației împotriva PSD-PNL.

România nu și-a rezolvat problema deficitului excesiv, iar în 2024 va trebui să coboare sub 5% din PIB, așa cum și-a asumat în bugetul pentru acest an.

Alegerile din România

PSD și PNL vor merge singure la alegeri, dar AUR pare a fi un rival puternic pentru cele două. Principalul test politic va fi la alegerile europarlamentare, ceea ce ar putea determina anumite alianțe.

PSD și PNL riscă să nu obțină împreună peste 50% la alegerile europarlamentare. Sondajele arată un PSD la 28-30%, iar PNL între 18-20%. În cazul în care vor fi sub 50%, vor apela din nou la UDMR pentru a continua să guverneze după decembrie 2024.

PSD domină sondajele, dar singur nu poate câștiga alegerile prezidențiale din 2024. Aceeași problemă a avut-o PSD și în 2014, și în 2019. O alianță PSD-USR pare exclusă în acest moment. Astfel, rămâne doar posibilitatea de a colabora cu AUR, mai ales în turul doi al alegerile prezidențiale. Vor exista multe negocieri politice în 2024, iar surprizele vor apărea cu siguranță. Dacă AUR se va menține la cele circa 20 de procente, atunci va sta la masa negocierilor cu PSD și PNL în 2024.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă/ Sursa: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Criza din UE poate lovi toate statele membre

Uniunea Europeană nu are un lider puternic care să o conducă în această criză. UE nu mai are nici măcar un stat puternic care să o ajute. Germania, considerată motorul economiei în urmă cu 3 ani, este astăzi în recesiune și ar putea rămâne și în 2024 sau măcar o parte din 2024. Celelalte state UE au fost ferite de recesiune pentru că pactul fiscal este mult mai relaxat decât în urmă cu un deceniu. Totuși, Franța și Germania au impus un nou pact fiscal, care prevede reducerea datoriei publice și a deficitului.

România va avea mari probleme la ambele capitole. Guvernul s-a obișnuit să se împrumute pentru a-și finanța deficitul bugetar excesiv, ceea ce nu va mai fi posibil în următorii ani. În loc să reducă deficitul în 2023, guvernul român l-a crescut la peste 6%, potrivit estimărilor Comisiei. În 2024 nu mai este loc de ezitări, iar guvernul va trebui să demonstreze din primele luni că poate să reducă deficitul.

UE pare în conflict cu toată lumea, dar nu are niciun proiect pentru soluțiile din lume. După ce a distrus relațiile economice cu Rusia, UE va trebui să-și refacă economia în următorii ani, însă nici soluția China nu pare agreată de Franța și Germania. După summit-ul UE-China a crescut rivalitatea și a scăzut colaborarea. Spre exemplu, Italia a ieșit din Drumul Mătăsii.

UE s-a pus singură într-o situație de dependență totală de SUA și fără perspective să-și revină. Acest lucru ar putea fi motiv de bucurie pentru euroatlantici, dar în realitate, economia UE și economia SUA sunt rivale și, momentan, americanii sunt cei care au de câștigat.

Sursă foto: Facebook

Alegerile prezidențiale din Rusia și SUA

Alegerile din Rusia sunt mai importante pentru România decât cele din SUA. Indiferent cine va fi președintele SUA, politica americană în România nu se va schimba. Însă Rusia este la doar câțiva zeci de kilometri de granițele României, iar uneori dronele distruse de sistemul de apărare aeriană din Ucraina cad pe teritoriul țării noastre.

Vladimir Putin are șanse foarte mari să obțină un nou mandat de președinte, la alegerile din martie 2024. Acest lucru îi va permite să ia noi măsuri în privința conflictului din Ucraina, care a părut înghețat în 2023 deoarece Rusia și-a refăcut relațiile economice și politice pe scena internațională.

După alegerile prezidențiale din Rusia va urma un moment decisiv în conflictul NATO-Rusia. Putin va avea la dispoziție câteva luni pentru a încerca o victorie în Ucraina. Dacă Joe Biden va câștiga un nou mandat de președinte în SUA, atunci americanii vor continua să ajute Ucraina. Președintele rus nu-și permite un pariu riscant, în condițiile în care Donald Trump riscă să nu ajungă la alegerile prezidențiale din SUA. Prin urmare, Rusia ar putea să riște mai mult în conflict încă din primăvară.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: