ANALIZĂ PSD și PNL, confruntare directă în Maramureș. Candidatul controversat al AUR

PSD-PNL
Sursa foto: PSD-PNL / COLAJ OBSERVATORUL PRAHOVEAN

Alegerile locale din județul Maramureș se anunță a fi o luptă deschisă. PNL și PSD vor candida cel mai probabil pe liste separate. La Primăria Baia Mare toți candidații au șanse, de vreme ce fostul edil, Cătălin Cherecheș a fost arestat, iar postul a fost preluat de viceprimar.

Zetea și Dăncuș, din partea PSD

PSD aruncă în luptă în județul Maramureș tandemul Gabriel Zetea, pentru șefia Consiliului Județean și Ioan Doru Dăncuș pentru primăria Baia Mare, reședința de județ. După ce fostul edil din Baia Mare, Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupţie și dat în urmărire internațională după fuga din România, postul de primar al orașului a fost preluat de viceprimarul PNȚCD, Ioan Doru Dăncuș. Acesta a fost votat de Consiliul Local Baia Mare în decembrie 2023. La şedinţa de alegere a noului primar interimar au fost prezenţi 15 consilieri locali din cei 23. Un număr de 10 consilieri locali au votat pentru şi cinci împotrivă. Pe lista de propuneri pentru funcţia de primar interimar s-a mai aflat şi viceprimarul Istvan Pap (UDMR).

„Suntem într-un moment de delicat pentru comunitatea noastră, implicit pentru Consiliul Local (…) Am avut o săptămână plină, o săptămână foarte agitată în urbea noastră (….) Am spus-o că nu mă cramponez de acest scaun şi dacă majoritatea Consiliului Local va hotărâ să îmi retragă aceste atribuţii (de primar interimar n.r.) pe care le am primit în baza hotărârii 418/2020, nu voi opune nici cea mai mică rezistenţă şi mă voi supune votului. Împreună cu colegii mei din Coaliţia pentru Maramureş, care formează cel mai numeros grup politic din CL, o să încercăm să găsim cele mai bune soluţii de a contribui cu idei, cu iniţiative, proiecte la bunul mers al municipiului Baia Mare”, a spus Doru Dăncuş, în şedinţa care a dus la numirea sa în funcția de primar.

Doru Dăncuş face parte din PNŢCD, care face parte din Alianţa pentru Maramureş, alături de PSD. Acum însă va candida direct din partea PSD la funcția de primar.

De partea cealaltă Gabriel Zetea este unul dintre oamenii de bază ai PSD în Maramureș. Acesta a deținut funcția Președinte al Consiliului Județean Maramureș între 2016 și 2020 și acum vânează din nou locul. În ultimii ani acesta a fost la cuțite cu liberalul Ionel Bogdan, actualul președinte al Consiliului Județean Maramureș. La sfârșitul lui 2023, Zetea anunța că îl va acţiona în instanţă pe Ionel Bogdan pentru defăimare şi acuzaţii mincinoase, în contextul în care liberalul Ionel Bogdan declara că proiectul de construcţie a centurii metropolitane situată pe DN 1C la ieşire din municipiul Baia Mare este blocat de unul dintre angajaţii Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM), acesta fiind cumnat al deputatului Gabriel Zetea, liderul judeţean al PSD.

Sursă foto: Doru Dăncuş Ștefan
Sursa foto: Facebook / Gabriel Valer Zetea

Ionel Bogdan, candidat pentru primăria Baia Mare din partea PNL

Totuși, duelul Zetea – Ionel Bogdan nu va cunoaște un nou episod. Asta pentru că liberalul nu mai urmărește un nou mandat în fruntea CJ Maramureș, ci la primăria reședință de județ, acolo unde principalul său contra-candidat va fi actualul edil interimar, Doru Dăncuș.

Anunțul a fost făcut de Ionel Bogdan la sfârșitul lunii martie, pe pagina sa de Facebook.

„M-am înscris în această competiție electorală cu un singur crez. Baia Mare poate fi pusă pe primul loc în următoarea perioadă pentru că a rămas, din păcate, în urmă privind absorbția fondurilor europene și proiectele de dezvoltare a municipalității.

Eu cred că municipiu Baia Mare are acum o șansă la dezvoltare. Nu îmi evaluez șansele, ci cred în cetățenii din Baia Mare care m-au ales deja ca Președinte al Consiliului Județean Maramureș și sper să îmi ofere șansa să pot demonstra că Baia Mare poate fi pusă pe drumul cel bun.

Eu candidez din partea PNL care a investit și în candidatura mea la Consiliu Județean Maramureș”, declara Ionel Bogdan.

Pe de altă parte, pentru CJ Maramureș, liberalii îl aruncă în luptă pe Gabriel Bogdan Ștețco, președintele TNL Maramureș.

Liberalii au anunțat că „Acesta este omul de încredere căruia i s-a încredințat misiunea de a duce mai departe planul de dezvoltare al Maramureșului, proiectele și investițiile majore care vor pune județul pe primul loc în regiunea de Nord-Vest și în România”.

ionel bogdan cj maramures
foto: media.pnl.ro

AUR și USR aruncă în luptă necunoscuți și personaje controversate

Deși cel mai probabil principalul duel din județul Maramureș se va da între PSD și PNL, merită amintit că și AUR speră să obțină o funcție mare în județ. Problema principală e că AUR lansează candidați cel puțin controversați.

Astfel, candidatul AUR pentru CJ Maramureș este nimeni altul decât Darius Pop, actual deputat. Acesta s-a „remarcat” în trecut în mai multe moduri. De pildă, îl numea pe George Simion, liderul AUR, cu apelativul „căpitanul”, amintind de modul în care legionarii i se adresau lui Corneliu Zelea Codreanu.

„Căpitanul meu! Sunt și voi fi alături de tine până la moarte, indiferent cât de anevoios ne va fi drumul. Cred în această cauză, cred în România Mare și cred cu tărie în Dumnezeu, că ne va da putere în lupta noastră dreaptă !

Mă bucur că am onoarea să te reprezint și să fiu scânteia care va aprinde flacăra patriotismului în sufletele tinerilor maramureșeni. Din Țara Maramureșului, meleagurile lui Bogdan, întemeietorul Moldovei și munții lui Pintea cu ai săi haiduci, îți urăm la mulți ani, frate George Simion !”, spunea Darius Pop.

La protestul ilegal orchestrat de AUR în 2023, Darius Pop i-a amenințat pe jandarmi, spunând în timpul protestului de la Parlament că au „noroc că și-au lăsat toți cuțitele acasă”.

Darius Pop
Darius Pop / sursa – captură ecran

Cât despre USR, în urma negocierilor, la nivelul județului Maramureș, aceștia, împreună cu PMP vor avea liste comune pentru alegerile locale. Cele două partide aruncă în luptă însă candidați aproape necunoscuți, cu șanse mici de reușită. Astfel, pentru președinția Consiliului Județean Maramureș candidat a fost desemnat Dan Ivan, în timp ce pentru funcția de primar al Municipiului Baia Mare va candida Cristian Brian.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL