Bogdan Stoica: Asta nu e protecția presei. Asta e o lesă

Bogdan Stoica

În caz că nu știi: parlamentarii europeni sunt foarte aproape de finalizarea unei legi a presei, adică ceva ce au încercat și Iliescu sau Dragnea, dar s-a țipat la ei că sunt extremiști până au pierdut foile. Acum o face UE, deci mă aștept la aplauze. Deși nu sună deloc bine modul în care „statele membre vor fi obligate să protejeze independența presei și toate formele de intervenție în deciziile editoriale vor fi interzise”.

Trec pe scurt prin textul legii, să te convingi singur.

Autorităților li se va interzice să preseze jurnaliștii și editorii să-și dezvăluie sursele, inclusiv prin reținere, sancțiuni, percheziții sau instalarea de software de supraveghere – adică dacă vrei să organizezi o celulă anarhistă sau teroristă care să acționeze netulburată, trebuie să o deghizezi într-o redacție și gata, ai scăpat de multe din probleme.

Pentru a preveni utilizarea mass-media publice în scopuri politice, șefii acestora vor trebui selectați prin proceduri transparente pentru mandate suficient de lungi. Dacă USR îl pune pe Mândruță șef la ziarul Patriarhiei să nu-l mai schimbe nimeni de-acolo.

Mass-media publică va trebui să fie finanțată folosind proceduri transparente și obiective, iar finanțarea ar trebui să fie durabilă și previzibilă. Păi și acum e previzibilă. TVR primește cam un milion de lei pe zi. Așa a fost și miercuri, așa va fi și vineri.

Toate instituțiile de știri și de actualitate, indiferent de dimensiunea lor, vor trebui să publice informații despre proprietarii lor într-o bază de date națională, inclusiv dacă sunt deținute direct sau indirect de către stat. Superb. Vrei să pui presiune pe un primar corupt și îi dedici un mic site local de știri? A doua zi știe cine ești, iar a treia zi te caută Poliția Locală, că n-ai șapcă.

Mass-media va trebui, de asemenea, să raporteze despre fondurile primite din publicitatea de stat și despre sprijinul financiar de stat, inclusiv din țările din afara UE. Fondurile de la corporații europene implicate ilegal în politică nu sunt vizate. Nici cele de la ONG-uri dubioase care acționează politic. Alea sunt bune.

Fondurile publice către mass-media sau platformele online vor trebui alocate prin criterii publice, proporționale și nediscriminatorii. Informațiile privind cheltuielile publicitare de stat vor fi publice, inclusiv suma totală anuală și suma per punct de vânzare. Și asta sună super. Ai dat unui site medical niște euro să susțină o campanie anti-pojar? Să dai o sumă egală și site-ului auto, că și el e om.

Platformele tip Facebook, X, Instagram vor putea să restricționeze sau să șteargă în mod arbitrar doar conținutul media care nu aparține mass-media independente. Deci site-ul care publică informații false oferite de un ONG care are ca scop să nu ne folosim resursele de gaze va fi binemersi, pentru că are eticheta de sursă independentă, iar un nene care, pe persoană fizică, dezvăluie niște mizerii – va fi blocat, banat, fie numele lui uitat!

Închei cu un citat din Ramona Strugariu (de la Biserica Martorii lui Cioloș): „Jurnaliştii au acum un set de instrumente care îi protejează, le sporește independența și îi ajută să facă față provocărilor, interferențelor și presiunii cu care se confruntă adesea”.

De fapt, nu. E viceversa, cum ar zice Caragiale. O dată adoptată legea, libertatea presei va sta în pixul unui ocult care și-a numit doi fraieri și trei hoți prin comitetele astea stupide. Va fi ca atunci când te băgau ai tăi în casă forțat, motivând cu „să nu răcești”. Iar în casă, ce să vezi? Te așteptau lecțiile.

Conținutul acestui articol reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: