Cei mai mulţi români îşi doresc să închirieze apartamente cu două camere

Storia.ro, platforma imobiliară lansată de OLX, a realizat un studiu în rândul românilor care caută sau vor căuta o locuinţă în perioada următoare, conform comunicatului remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, cel mai mare interes îl reprezintă apartamentele cu două camere, urmate de garsoniere şi de apartamentele cu trei camere. Cei mai mulţi caută pe platformele cu anunţuri imobiliare, urmaţi de cei care caută prin agenţi imobiliari, iar pe locul trei sunt cei care caută prin cunoştinţe.

40% dintre studenţi şi non-studenţi ar aloca un buget situat între 201 şi 300 de euro, 31% între 100 şi 200 de euro, iar 30% între 301 şi 400. 45% dintre respondenţi se declară mulţumiţi de ofertele pe care le-au găsit, 34% sunt doar puţin mulţumiţi, iar 15% se declară foarte mulţumiţi.

În privinţa perioadei de locuire, 46% au menţionat-o ca fiind nedeterminată, 23% peste 12 luni, 16% până la 12 luni, iar 14% nu ştiu.

Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Imobiliare, a declarat că: „Începutul toamnei este mereu mai efervescent în sectorul imobiliar pentru că odată cu începutul anului universitar studenţii se mută în oraşele mari. Fiind un moment prielnic pentru a descoperi care sunt preferinţele celor care sunt sau vor fi în căutarea unei locuinţe de închiriat în perioada imediat următoare, am derulat un studiu pe platforma Storia.ro şi OLX Imobiliare. Astfel, am aflat că majoritatea respondenţilor (atât studenţi, cât şi non studenţi) caută locuinţe pe platforme online cu anunţuri imobiliare, vor să închirieze apartamente cu două camere, cu un buget lunar cuprins între 201-300 de euro. Dacă ne referim exclusiv la studenţi, care reprezintă în această perioadă 44% din cererea pe segmentul chiriilor, am observat că cei mai mulţi dintre ei îşi doresc să închirieze locuinţe complet mobilate, iar preţul cerut de proprietar să fie unul corect”.

Sursa arată că 80% dintre studenţi aleg să locuiască cu chirie pentru confort, iar 11% nu au avut opţiunea de a locui la cămin. În privinţa non-studenţilor, 53% aleg această modalitate până la achiziţionarea unui imobil, 24% consideră această variantă mai avantajoasă din perspectiva bugetului, 22% nu ar dori să facă un credit în bancă, iar 14% invocă drept motiv flexibilitatea.

Dintre studenţi, 76% vor utiliza fonduri primite de la părinţi, 32% salariile proprii, 8% bursele, iar 3% au alte opţiuni. În privinţa non-studenţilor, 68% o vor achita din propriul salariu, 29% din veniturile comune cu cele ale partenerului, 5% din venitul partenerului, 4% din banii părinţilor, iar 3% au o altă modalitate.

În privinţa studenţilor, 37% vor locui cu un prieten/prietenă, 36% vor locui singuri, 18% cu partenerul. În privinţa non-studenţilor, 29% vor locui singuri, 25% cu partenera şi copilul, iar 22% cu partenerul.

Cele mai importante aspecte referitoare la locuinţa pe care o vor închiria sunt, în următoarea ordine: bugetul, apropierea de universitate, nevoia de intimitate, confort, curăţenie, accesul la transportul în comun.

Non-studenţii ţin cont de: buget, nevoia de intimitate, nevoia de socializare, apropierea de restaurante şi magazine, apropierea de universitate.

Alte aspecte importante pentru studenţi sunt: să nu necesite renovare, să aibă centrală proprie, să aibă compartimentare interioară eficientă, existenţa unei bucătării închise, mobilată cu mobilier modern şi de calitate, existenţa unui balcon, camere spaţioase, aparaturi electrocasnice moderne, multă lumină naturală, instalaţie electrică şi sanitară nouă.

Pentru non-studenţi sunt importante, în mare parte, aceleaşi aspecte.

În privinţa aşteptărilor de la proprietarul locuinţei, studenţii şi non-studenţii doresc să le fie solicitat un preţ corect, ca proprietarul să nu-i viziteze fără să-i anunţe, să încheie un contract de închiriere, iar proprietarul să fie receptiv la cererile de îmbunătăţire a locuinţei.

În privinţa locuinţei, studenţii şi non-studenţii doresc să fie complet mobilată, să aibă costuri mici de întreţinere, mobilierul să fie modern, curat şi funcţional.

În comunicat se mai arată faptul că studiul a fost publicat online, în august 2023, iar răspunsurile la chestionare au fost colectate de la 1009 respondenţi, la nivel naţional.

Citește mai mult pe bursa.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL