Comasarea alegerilor. Surse PNL: „Nu se pune niciodată problema ieșirii de la guvernare”

Sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Comasarea alegerilor: întreaga țară așteaptă, astăzi, vești de la întâlnirea celor două partide de la guvernare care ar trebui să decidă dacă se va face sau nu comasarea alegerilor și cu ce liste vor merge la vot.

„Comasarea alegerilor se decide vineri”, anunța, în urmă cu două zile, președintele liberalilor, Nicolae Ciucă. De asemenea, liderul PNL mai spunea că partidul este gata să meargă pe drumul său, dacă o înțelegere cu PSD nu va fi posibilă iar participarea separată a fost luată în calcul încă din noiembrie, când au decis angajarea în campania din 2024 „Prin forțe proprii”.

Surse de la vârful PNL, spun, însă, că astăzi este foarte posibil să nu se ajungă la o înțelegere în ceea ce privește comasarea.

„Astăzi sunt puține șanse să se ajungă la comasare, iar aceste șanse, până duminică dispar. Dacă vom merge pe liste separate, dacă la europarlamentare obținem separat, 17 mandate, înseamnă un vot politic majoritar pentru cele două partide”.

„Nu se pune niciodată problema ieșirii de la guvernare”, au subliniat aceleași surse, deoarece „ar trebui să ne gândim la pericolul extremismului și va trebui să trecem de această decizie care, din păcate, s-a inflamat prea mult în spațiul public”.

Totodată, sursele PNL spun că „este puțin probabil să avem candidați comuni la locale dacă nu ne înțelegem la nivel central”.

Ciucă a anunțat public că orice prelungire a discuţiilor dincolo de ziua de vineri este inoportună

Reamintim că cele două partide care formează coaliția de guvernare, PNL și PSD nu s-au înțeles la întâlnirea pe care au avut-o luni, 12 februarie, pe tema comasării alegerilor din 2024 care este unul dintre cele mai intens dezbătute subiecte din ultima perioadă.

Procedural, alegerile locale trebuie organizate pe 29 septembrie 2024, iar noii aleși locali trebuie validați în funcție în termen de 20 de zile de la data alegerii în funcție. În 2020, alegerile locale au avut loc în 27 septembrie prin urmare mandatul aleșilor locali expiră în 2024 pe 5 octombrie.

Decizia de comasare cu europarlamentarele ar presupune organizarea alegerilor locale cu trei luni înainte de termen urmând ca cei aleși pe funcții în administrația locală să aștepte trei luni până la preluarea mandatului.

Procedural Guvernul este cel care stabilește data organizării alegerilor prin Hotărâre de Guvern. Decizia politică trebuie luată până pe 1 februarie 2024, pentru a permite Parlamentului să modifice legile și, în cazul unei contestări la Curtea Constituțională, să se încadreze în timp pentru a veni decizia. Guvernul trebuie să emită HG de organizare a alegerilor europarlamentare la începutul lunii martie.

De altfel, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat public că orice prelungire a discuţiilor dincolo de ziua de vineri este inoportună. „Eu cred că orice prelungire dincolo de ziua de vineri este inoportună şi nu mai are niciun fel de rost să mai discutăm, pentru că, pe de o parte ocupăm, spaţiul public cu un subiect care se rostogoleşte şi aşa de prea mult timp şi, până la urmă, trebuie să vedem care sunt şi celelalte probleme care trebuie rezolvate. (…) Acesta este procesul de negociere şi trebuie să mergem cu el până la capăt şi să anunţăm decizia finală”, a afirmat președintele PNL.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: